Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul au început luni la Bruxelles, la aproape un an de la referendumul privind relația Londrei cu spațiul comunitar.
Parlamentul European va aproba viitorul acord privind Brexit doar dacă vor fi respectate drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie și cele ale britanicilor aflați în statele membre UE, a avertizat Guy Verhofstadt.
Un grup de 50 de politicieni europeni sprijină, într-o scrisoare deschisă, aderarea la Uniunea Europeană a Scoției, în cazul în care aceasta se desparte de Regatul Unit.
Conferința Președinților a aprobat o propunere de rezoluție întocmită de liderii a patru grupuri politice și Comisiei pentru afaceri constituționale, în care stabilesc condițiile pentru aprobarea finală de către PE a oricărui acord privind Brexitul.
Ambasadorul britanic la Uniunea Europeană, Tim Barrow, îi va înmâna miercuri personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Marea Britanie notifică blocul comunitar de intenția sa de a părăsi UE.
The Telegraph scrie despre satul britanic cu cea mai lentă conexiune la internet: "Există locuitori care se trezesc la ora 4 dimineața pentru a putea prinde o viteză decentă".
O comisie a Camerei Lorzilor susține că Londra poate părăsi UE fără a plăti vreo ”factură”. Eurodeputații români atrag însă atenția că după Brexit trebuie plătite pentru mii de britanici pensii din fonduri UE și finalizate programele în derulare.
Cancelarul austriac Christian Kern a afirmat joi într-un interviu pentru Bloomberg că Marea Britanie ar trebui să plătească Uniunii Europene în jur de 60 de miliarde de euro pe post de "factură pentru Brexit".
Liderul CE, Jean-Claude Juncker, a pledat, din nou, pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanșat în cadrul UE anul trecut, după Brexit. Tema Europei cu mai multe viteze a fost discutată recent și în Parlamentul European.
David Davis neagă informații publicate de presa britanică, potrivit cărora guvernul intenționează să plătească statele din Europa de Est pentru a primi sprijin din partea acestora în cursul negocierilor cu Bruxellesul.