CCR a declarat miercuri neconstituțională legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT nr.17/2005 privind combaterea corupției.

Astfel, CCR a admis sesizările PNL, USR, ÎCCJ și a președintelui Klaus Iohannis în legătură cu legea privind declasificarea unor documente, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului de lege inițiat de cei doi președinți ai Parlamentului, "prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură".

De asemenea, persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani (în forma inițială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei.

"De la intrarea în vigoare a prezentei legi se desecretizează de îndată toate planurile de cooperare realizate între DNA și SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.003064 din 04.02.2009."