Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți că sesizarea CCR este ”pasul” pe care trebuie să-l facă în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici la Dezvoltare și Transporturi.

”Bineînțeles că ne gândim să mergem la Curtea Constituțională. Acesta este pasul pe care trebuie să-l facem. Vom avea o decizie care se va lua în coaliție. Trebuie să avem o decizie politică. Din punctul meu de vedere trebuie mers la Curtea Constituțională”, a declarat la Antena 3 premierul Viorica Dăncilă, întrebată ce va face în privința refuzului președintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării Regionale și Transporturilor, scrie Mediafax.

Ea a mai afirmat că situația generată de refuzul șefului statului este una dificilă.

”Este o situația dificilă. Este greu greu de explicat și românilor, dar și aici, la Bruxelles (Strasbourg - n.r.), că două portofolii atât de importante nu au miniștri. Avem interimat, dar trebuie să avem în vedere că sunt dosare importante pe agenda europeană care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog și implicarea miniștyrilor de resort. Cred că aceste lucruri nu dau bine nici la nivel intern, pentru că românii nu înțeleg de ce două nominalizări care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de către președinte, în condițiile în care nu sunt probleme de legalitate. Mai puțin înțeleg europenii, mai puțin înțeleg colegii din Parlamentul European, pentru că în fiecare stat membru, atunci când s-a deținut președinția rotativă, a existat consens, a existat sprijin și efectiv toți cei de bună credință au încercat să aducă plus valoare acestei funcții deosebvit de importante la nivel european. Este greu de explicat de ce pentru lupta internă putem pune în pericol decizii și finalizarea unor proiecte atât de importante nu numai pentru România”, a adăugat premierul.

Dăncilă a mai spus că refuzul lui Klaus Iohannis are și implicații europene.

”Eu cred că această împotrivire, să fiu elegantă, a președintelui de a face cele două nominalizări nu are doar un impact național, are un impact european, pentru că deciziile care se vor lua pe cele două domenii, decizii importante, fac referire la toți cetățenii europeni, nu numai la cetățenii români. Președintele trebuie să înțeleagă că deciziile și modul în care sunt gestionate aceste dosare, modul în care reușim să avem consens pe dosarele importante legate de cele două domenii - transporturi și dezvoltare regională - influențează viața a peste 500 de milioane de cetățeni. Eu cred că implicațiile sunt mult mai ample și sper ca președinteșle să realizeze în ultima clipă și să accepte aceste două nominalizări”, a conchis Dăncilă.