Premierul Dacian Cioloș a solicitat expertiză de la Comisia Europeană pentru proceduri recrutare și evaluare a personalului administrativ, din sistemul de fonduri UE. Experții ar putea sosi în câteva săptămâni, a spus Cioloș vineri.

Implicarea experților de la Comisie are scopul ca recrutarea și evaluarea personalului să se facă pe bază de criterii clare și cei care sunt interesați să intre în Administrația publică să cunoască aceste criterii, a declarat prim ministrul Dacian Cioloș în cadrul unei conferințe de presă comună cu Corina Crețu, comisarul european pentru dezvoltare regională. 

Legat de finalizarea proiectelor aferente fondurilor UE 2007-2013, Dacian Cioloș a spus că noul Guvern a găsit Programul Operațional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei și se analizează modul în care se pot reîncepe plățile pentru a crește gradul de absorbție.

De asemenea, în privința pregătirilor pentru 2014-2020 Cioloș a menționat că trebuie terminat sistemul informatic care este nefuncțional.

”Sunt puține proiecte pregătite și în fază de a fi implementate. Vom solicita expertiză și de la BERD, BEI, și Banca Mondială care pot furniza expertiză tehnică pentru ca beneficiarii să-și finalizeze proiectele, în paralel noi ne vom ocupa de condiționalitățile ex-ante care trebuie îndeplinite”, a spus premierul. 

Acesta a spus că a discutat cu comisarul eruopean Corina Crețu despre proiectele de infrastructură care pot fi lansate, finalizate sau decontate; proiectele de spitale - care se prevede să fie finanțate și au fost blocate pentru că nu s-au îndeplinit condiționalitățile, de exemplu analiza strategică a situației infrastructurii spitalicești.