Parlamentarii germani au aprobat, vineri, participarea Bundeswehr-ului la lupta împotriva ISIS. În jur de 1.200 de militari germani, o fregată și avioane Tornado se vor alătura coaliției internaționale.

445 de parlamentari au votat "pentru", 146 "împotrivă" și șapte s-au abținut.

Berlinul va participa cu șase avioane de recunoaștere Tornado, cu aeronave de alimentare, 1.200 de militari, precum și cu fregata Augsburg care va proteja portavionul francez Charles de Gaulle.

Germania nu se va alătura însă raidurilor aeriene desfășurate de SUA, Franța, Marea Britanie, și Rusia.

Ce urmează

 

  • Primul care "intră în luptă" este avionul de realimentare care ajunge în Turcia săptămâna viitoare, a anunțat Bundeswehr. 
  •  În următoarele săptămâni, primele două avioane Tornado vor fi transferate la baza aeriană Incirlik din Turcia, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, citate de Spiegel Online.
  • Zborurile de recunoaștere ale avioanelor Tornado vor începe în ianuarie 2016. 
  •  Avioanele de recunoaștere, aeronava de tip A310 pentru realimentare și 450 de militari vor fi staționați, cel mai probabil, în Turcia. 
  • Fregata "Augsburg", cu 250 de persoane la bord, va fi staționată în Marea Mediterană în scopul protejării portavionului Charles des Gaulle care participă la misiunea franceză în Siria.

 Deși Germania nu va participa la bombardamente, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen (CDU), a declarat că este "o misiune periculoasă”. Participarea Germaniei trebuie să trimită "un semnal oamenilor din Siria”, a mai spus oficialul. 

Costul participării germane a fost estimat de Guvern la 134 milioane de euro pentru un an, sumă semnificativ mai mică decât cea pentru misiunea din Afganistan – circa un miliard de euro. Potrivit unui studiu, suma va fi însă mai mare cu 47 de miliarde de euro față de estimarea de acum. 

Misiunea va dura până pe 31 decembrie 2016. Dacă Guvernul german va dori prelungirea ei, va trebui să se adreseze din nou Bundestagului.

Votul din Bundestag vine la două zile după ce Parlamentul britanic a aprobat participarea Marii Britanii la raidurile aeriene împotriva ISIS din Siria. Avioanele britanice au lansat deja primele bombardamente asupra pozițiilor organizației jihadiste. (Detalii, aici și aici)

Campania împotriva ISIS este cea mai importantă operațiune militară la care participă Bundeswehr după cel de-al doilea Război Mondial.