Șpaga reprezintă în continuare o practică uzuală în sistemul medical din Grecia, potrivit unui studiu al autorității anticorupție de la Atena. Denunțurile sunt rare.

În spitalele de stat din Grecia, fiecare al treilea grec oferă "fakelaki” (plic; șpagă în jargon), a anunțat Leandros Rakintzis, șeful autorității anticorupție, relatează Kathimerini.

Potrivit acestuia, medicii greci se împart în trei categorii: o treime cere bani de la pacienți, o treime acceptă ceea ce oferă aceștia, iar o treime este imună la astfel de practici.

Sumele variază de la 200 de euro pentru mici intervenții până la 5.000 de euro pentru operații. În ceea ce privește denunțurile din partea pacienților, acestea continuă să fie rare. În ultimii opt ani, s-au înregistrat mai puțin de 500 de denunțuri. Acestea au loc de obicei când se ajunge la complicații sau la moartea pacientului.

În cadrul studiului au fost intervievate 2.741 de persoane. Acestea au precizat că nu au primit niciodată o chitanță pentru mai mult de jumătate din onorariul plătit pentru tratamente.