Europarlamentarul Mureșan, din grupul Popularilor Europeni, crede, la finalul negocierilor Consiliului European cu privire la anumite pozițiile-cheie în instituții europene, că șansele Codruței Kovesi pentru Procuror European au crescut.

Mureșan își argumentează poziția pe aceea că Franța nu ar mai avea ca prioritate principală, în negocieri, să își impună propriul candidat la șefia acestei instituții.

 

"În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franței este poziția de președinte al Băncii Centrale Europene. Astăzi s-a decis exact asta: Franța va da viitorul președinte al Băncii Centrale Europene."

Reamintim că, după mai multe încercări eșuate de a ajunge la un rezultat, Consiliul a decis, în cele din urmă, o listă de persoane pentru conducerea instituțiilor-cheie ale Uniunii Europene, Franței revenindu-i Banca Centrală Europeană:

 

  • Ursula von der Leyen (Germania) pentru conducerea Comisiei Europene
  • Charles Michel (Belgia) pentru Consiliul European
  • Christine Lagarde (Franța) pentru Banca Centrală Europeană
  • Josep Borrell Fontelles (Spania) pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă. 

Este pentru prima oară când se alege conducerea acestei insituții, Procuror European. Procesul de selecție a candidatului a început înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai.

Inițial, Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kövesi din România și Andres Ritter din Germania au fost audiați în comisiile specializate ale Parlamentului European. Candidații s-au prezentat apoi în plen, ulterior s-a trecut la vot, în urma căruia, candidatul român, Laura Codruța Kovesi, a fost propunerea Parlamentului European pentru această funcție.

Românca obținuse anterior și punctajul maxim la evaluarea tehnică.

În schimb, la nivelul Consiliului de Miniștri, majoritatea a votat pentru candidatul francez. Cele două instituții nu au ajuns la consens, urmând ca procesul de mediere să se reia după alegeri, în noua configurație politică europarlamentară.


Kovesi, apărată în PE de eurodeputați străini, atacată de doi români

Mai mult pe EurActiv »