La Bruxelles are loc săptămâna aceasta sesiunea plenară din mai a Parlamentului European. Pe agendă se află numeroase subiecte ce au legătură cu pandemia de COVID-19.
Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiții în sectorul privat din Africa a fost încheiat cu miniștrii statelor membre.
Comisia pentru bugete a PE a aprobat joi raportul lui Siegfried Mureșan, negociator-sef al Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018, privind mandatul pentru primele negocieri cu Consiliul și CE asupra bugetului european de anul viitor.
Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul au început luni la Bruxelles, la aproape un an de la referendumul privind relația Londrei cu spațiul comunitar.
Sophie Magennis, de la Biroul UNHCR pentru Europa din Bruxelles, pledează pentru solidaritatea statelor membre în chestiunea refugiaților.Totodată, ea explică faptul că există o percepție greșită privind refugiații, venită și din teama de necunoscut.
Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a transmis un mesaj în numele UE, cu ocazia Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei. Ea reamintește guvernelor că au obligația de a promova universalitatea drepturilor omului.
Comisia de Comerț Internațional (INTA) a aprobat, joi, propunerea raportorului Parlamentului European pe acest dosar, Sorin Moisă, de a susține acordarea unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova.
CE consideră că ar fi ”contraproductiv” să se introducă obligativitatea vizelor pentru americanii care călătoresc în statele UE. Parlamentul European a propus o astfel măsură, întrucât SUA mențin vizele pentru cinci state membre, inclusiv România.
Consiliul UE a adoptat marți actul juridic care limitează cât de mult pot percepe reciproc operatorii pentru a permite serviciile de roaming. Mai este nevoie doar ca textul să fie semnat de Consiliu și de PE și să fie publicat în Jurnalul Oficial.
UE se axează anul acesta pe obținerea de rezultate în chestiuni de interes pentru toți europenii. Instituțiile europene au căzut de acord asupra unui set de priorități, iar PE își face un prim bilanț pentru cele peste trei luni și jumătate din 2017.
Europenii nu vor mai avea, de la 15 iunie 2017, costuri suplimentare la telefonie și internet mobil atunci când vor călători în alt stat membru al Uniunii Europene, potrivit votului final dat, joi, de Parlamentul European.