Treizeci de tineri din ONG-uri au creat prima rețea de "Promotori pentru democrație europeană". Ce își propun aceștia: să fie bine informați cu privire la temele și oportunitățile europene și, la rândul lor, să îi poată informa pe alții.

Vineri, 27 noiembrie, Biroul de Informare al Parlamentului European prezintă rezultatele proiectului "Promotori pentru democrație europeană", pe care l-a inițiat și l-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2015, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Pro Democrația și Group of the European Youth for Change.

În cadrul evenimentului, organizatorii vor prezenta obiectivele și rezultatele obținute în proiect, prin prisma participanților, și a acțiunilor de comunicare organizate de aceștia.

În plus, evenimentul creează prilej de dialog cu europarlamentari, despre programele și acțiunile inițiate de PE, menite să sprijine tinerii în contextul socio-economic actual.

Prin intermediul acestui proiect, Biroul de Informare al Parlamentului European și-a propus crearea unei rețele de Promotori pentru democrație europeană, prin selectarea unui număr de 30 de tineri, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret, care au participat într-o primă etapă, în perioada 1-3 iulie 2015, la o sesiune intensivă de workshop-uri pe teme europene.

Aceasta a avut ca scop informarea participanților cu privire la procedurile legislative și funcționarea instituțiilor Uniunii Europene și a democrației parlamentare, dar și dezvoltarea competențelor necesare diseminării ulterioare a acestor informații în rândul colegilor lor de generație.

Astfel, în lunile septembrie și octombrie, participanții la proiect au organizat propriile acțiuni de comunicare la nivelul comunităților din care fac parte, contribuind la o mai bună informare a tinerilor din mai multe județe ale țării cu privire la valorile democratice europene, beneficiile statutului de cetățean al Uniunii Europene, dar și în privința rolului și modului de funcționare ale Parlamentului European, ca pilon al democrației parlamentare europene.

 

Agenda evenimentului poate fi consultată aici. 

Mai multe informații despre proiect, aici.

Câteva dintre evenimentele organizate de tinerii selectați prin proiect: 

  • 3-17 septembrie, Concurs "Tinerii europeni merită", Promotor organizator: Ramona Chivu, Group of the European Youth for Change
  • 5 octombrie, Reprezentație de tip teatru forum cu tema "Drepturile omului, hărțuire în școală, hărțuire pe internet", Promotor organizator: Cristian Bănulescu, Asociația Tineri pentru Europa de Mâine, Targoviște. Locație: Liceul Tehnologic "Pucioasa"
  • 7 octombrie, Workshop "Europarlamentar pentru o zi", Promotor organizator: Ștefan Popa, Asociația E Class, Moinești. 
  • 14 septembrie, Gala de premiere "Internship pentru TINEri", workshop despre valorile Uniunii Europene, Promotor organizator: Denisa-Ligia Matei, Consiliul Județean al Elevilor din Sălaj.