Liderul liberalilor europeni îi răspunde lui Călin Popescu-Tăriceanu, care și-a exprimat nemulțumirea față de conținutul rezoluției adoptate de Parlamentul European și față de faptul că nu au existat consultări cu Bucureștiul.
Negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul au început luni la Bruxelles, la aproape un an de la referendumul privind relația Londrei cu spațiul comunitar.
Marea Britanie își poate schimba poziția și poate rămâne în Uniunea Europeană, dar ar trebui să se aștepte la condiții mai defavorabile decât în acest moment, a declarat miercuri Guy Verhofstadt, coordonatorul desemnat de PE privind Brexit.
Parlamentul European va aproba viitorul acord privind Brexit doar dacă vor fi respectate drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie și cele ale britanicilor aflați în statele membre UE, a avertizat Guy Verhofstadt.
Sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, Turcia a întors spatele aderării la Uniunea Europeană, cel puțin pentru moment, spune comisarul european Johannes Hahn. Președintele turc anunță un referendum privind aderarea țării sale la UE.
Parlamentul European organizează miercuri, începând cu ora 10:00 (ora României), o dezbatere privind prioritățile în negocierile cu Regatului Unit pentru retragerea acestuia din Uniunea Europeană.
Conferința Președinților a aprobat o propunere de rezoluție întocmită de liderii a patru grupuri politice și Comisiei pentru afaceri constituționale, în care stabilesc condițiile pentru aprobarea finală de către PE a oricărui acord privind Brexitul.
„Inacceptabil”: mesaj clar al președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. UE și Turcia cooperează în multe domenii, precum imigrația și comerțul, dar tensiunea în relațiile dintre ele a crescut în ultimul an.
Liderul CE, Jean-Claude Juncker, a pledat, din nou, pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanșat în cadrul UE anul trecut, după Brexit. Tema Europei cu mai multe viteze a fost discutată recent și în Parlamentul European.
Greutățile pe care Uniunea Europeană le întampină în încercările de a-și stabili o viziune asupra viitorului, la 60 de ani de la înființare, au ieșit din nou la inveală.
Când vine vorba de viitorul UE, eurodeputații sunt împărțiți în două tabere: cei care vor menținerea unității și a continuării procesului de integrare și cei care pledează pentru o Europă cu două sau mai multe viteze.
Adina Vălean, co-președintele delegației României în PPE, a declarat, miercuri, în cadrul ședinței de grup de la Bruxelles că delegația României nu are cum sa fie de acord cu ideea unei Europe cu două viteze, propusă de liderul liberalilor europeni.