Premierul Viorica Dăncilă consideră și acum, la aproape un an de la violențele din 10 august, că s-a încercat o lovitură de stat. Noul ministru de Interne, Nicolae Moga, spune că „a fost un eveniment nefericit” și nu vrea să se mai repete.

„În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piața Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu. Dar eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (...) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat”, a spus Viorica Dăncilă într-un interviu pentru Digi24.

Premierul susține că justiția va găsi vinovații, pentru că sunt imagini și documente care atestă tentativa de lovitură de stat.

„Nu am nicio suspiciune, nu cred că e normal să judec eu de o parte sau de alta. Justiția va stabili vinovații. Dar ceea ce mi s-a părut anormal este ca să forțezi și să intri în clădirea Guvernului. Azi vor să intre în clădire în Palatul Victoria în forță, mâine forțează să intre în Cotroceni. Acest lucru e de neacceptat. Și nicăieri nu este acceptat acest lucru. Am văzut, sunt imagini, documente care atestă acest lucru”, a mai spus aceasta.

Viorica Dăncilă nu crede că procurorii nu au acces la documentele secretizate de MAI, adăugând că „ministrul trebuie să facă tot ce e posibil legal pentru aflarea adevărului”.

 

  • Pe 13 august, Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului și în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator și că, mai mult, a făcut apel la continuarea protestelor.

 

Totuși, noul ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a declarat joi că 10 august a fost „un eveniment nefericit”, adăugând că dorește ca niciun cetățean să nu mai fie bătut de un jandarm, atât timp cât respectă legea, dar nici forțele de ordine să nu fie bătute sau jignite de către cetățeni.

„Funcția asta de ministru al Afacerilor Interne este o funcție politică într-o structură militarizată. Nu se poate un ministru al Afacerilor Interne să nu colaboreze cu toate structurile. Nu se poate, pentru că colaborarea pe informații este foarte importantă. 10 august a fost un eveniment nefericit. Acolo lucrurile au fost combinate. Eu cer ca niciun cetățean, niciun român să nu mai fie bătut de un jandarm atât timp cât respectă legea, dar nici un jandarm să nu fie bătut sau jignit de către un cetățean răuvoitor care încalcă legea. Acestea sunt lucruri foarte clare pentru mine”, a spus Nicolae Moga, potrivit Agerpres.

+++

Fostul șef al Jandarmeriei București, Mihai Chirică, a declarat după evenimentele din 10 august: „Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”.

Pe 24 august, PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, a ajuns la concluzia că jandarmii sunt nevinovați, iar protestatarii au fost violenți cu oamenii legii. „Sentința” a fost dată în Biroul Permanent Național al PSD.

 

  • „Am decis că instituțiile statului au acționat corect și legal la mitingul neautorizat din data de 10 august și de a transmite un mesaj de susținere pentru Jandarmeria Română și pentru celelalte instituții ale statului care au fost implicate în asigurarea ordinii și liniștii publice în data de 10 august în fața unor acțiuni violente din partea unor participanți la acea manifestație neautorizată”, anunța Dragnea.

 

Opoziția a încercat în 2018 să înființeze o Comisie de anchetă parlamentară a evenimentelor din 10 august, dar plenul Camerei Deputaților a respins anchetarea intervenției brutale a jandarmeriei.

În semn de protest, pe 3 septembrie 2018, deputații USR au intrat în sala de plen purtând măști chirurgicale, în semn de „solidaritate cu zecile de mii de români care au fost gazați și bătuți în 10 august de către PSD la ordinul lui Liviu Dragnea".

Pe 20 decembrie 2018, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, anunța că mandatul prefectului de București, Speranța Cliseru, a încetat. Propunerea de eliberare din funcție a fost făcută de ministrul Internelor de atunci, Carmen Dan, care a avut un conflict cu prefectul Capitalei pe tema protestului.

Și președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenția brutală a Jandarmeriei. Totodată, el a subliniat că e dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu e acceptabilă.

 

  • „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

 

La mitingul Diasporei din 10 august au participat peste 100.000 de manifestanți. În urma intervenției în forță a Jandarmieriei, sute de oameni au fost răniți și aproape 800 au depus plângeri penale împotriva acestora.