Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri un decret privind rechemarea ambasadorului Ion Vîlcu din Costa Rica, țară în care au fugit Elena Udrea și Alina Bica. MAE spune că Vîlcu va ocupa o poziție la Organizația Mondială a Turismului.

UPDATE

MAE precizează că decizia de rechemare a ambasadorului Ion Vîlcu nu are nicio legătură cu cazul Udrea.

”Decizia de încheiere a mandatului domnului Ion Vîlcu s-a realizat la solicitarea acestuia, înaintată la începutul lunii martie, și are la bază o motivație exclusiv profesională, care se referă la noua calitate pe care Ion Vîlcu o va ocupa în cadrul conducerii Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO)”, precizează Ministerul de Externe.

+++

Ion Vîlcu este ambasador în Mexic, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica, Guatemala și Honduras.

Președintele Klaus Iohannis a aprobat pe 7 aprilie 2016 numirea lui Vîlcu în postul de ambasador în Mexic, Ambasada din această țară asigurând reprezentarea diplomatică și în alte cinci state.

Elena Udrea a susținut săptămâna trecută că are statut de refugiat politic în Costa Rica. Parchetul general și DNA au contrazis afirmațiile sale, precizând că doar a depus o solicitare în acest sens, după cum reiese din documentele depuse la dosarul ”Gala Bute” de avocatul său. Ambasada României de la Ciudad de Mexico a precizat că nu a primit nicio notificare de la autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic pentru Elena Udrea.