Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această intoleranţă este contactul direct cu societăţile din celelalte state europene, apreciază Angela Cristea.

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti crede că românii au dezvoltat o teamă faţă de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană întrucât sunt în necunoştinţă de cauză, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această frică este să călătorească în ţările Uniunii şi să aibă contact cu societăţile de acolo.

„Întotdeauna când călătoresc prin ţară şi aud temeri legate de Uniunea Europeană, de cei care vin şi ne iau, în loc să ne dea, îmi dau seama că de multe ori ele sunt alimentate de teama de necunoscut şi cred că cel mai bun tratament pentru teamă, pentru intoleranţă este, într-adevăr, contactul direct cu celălalt, cu necunoscutul. De aceea, cu cât avem mai multe programe care îi ajută pe cetăţenii Uniunii Europene să meargă să trăiască un timp într-un alt stat, cu atât avem societăţi mai tolerante şi mai deschise către cooperare. Şi este exact ceea ce ne dorim, mai ales în această perioadă în care se joacă viitorul Uniunii Europene şi avem foarte mulţi jucători implicaţi în acest joc şi nu toţi fac parte din Uniunea Europeană şi doresc cel mai mult bine Uniunii Europene", a susţinut Cristea.

Ea a participat miercuri la semnarea unor acorduri de finanțare în urma cărora 450 de studenţi vor putea lua credite în condiţii avantajoase pentru a-şi continua studiile de master în străinătate.

„Chiar dacă la început acest plan de investiţii pentru Europa, aşa cum este numit oficial Planul Juncker, a fost întâmpinat cu oarece reticenţă, am auzit teorii că este prea ambiţios, că vine Comisia Europeană într-o zonă unde nu are ce căuta, că nu vom atinge niciodată acel target ambiţios de 315 miliarde de euro atraşi în economia reală”, a spus a șefa Reprezentanței Comisiei, adăugând că această ţintă a fost atinsă încă din iulie 2018.

„În România, avem deja 29 de proiecte finanţate prin Planul Juncker, 16 proiecte de mare infrastructură şi 13 acorduri de facilitare a accesului la finanţare pentru IMM-uri”, a mai spus Cristea.