Temerile românilor legate de Uniunea Europeană sunt alimentate de frica de necunoscut, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această intoleranță este contactul direct cu societățile din celelalte state europene, apreciază Angela Cristea.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București crede că românii au dezvoltat o teamă față de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană întrucât sunt în necunoștință de cauză, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această frică este să călătorească în țările Uniunii și să aibă contact cu societățile de acolo.

„Întotdeauna când călătoresc prin țară și aud temeri legate de Uniunea Europeană, de cei care vin și ne iau, în loc să ne dea, îmi dau seama că de multe ori ele sunt alimentate de teama de necunoscut și cred că cel mai bun tratament pentru teamă, pentru intoleranță este, într-adevăr, contactul direct cu celălalt, cu necunoscutul. De aceea, cu cât avem mai multe programe care îi ajută pe cetățenii Uniunii Europene să meargă să trăiască un timp într-un alt stat, cu atât avem societăți mai tolerante și mai deschise către cooperare. Și este exact ceea ce ne dorim, mai ales în această perioadă în care se joacă viitorul Uniunii Europene și avem foarte mulți jucători implicați în acest joc și nu toți fac parte din Uniunea Europeană și doresc cel mai mult bine Uniunii Europene", a susținut Cristea.

Ea a participat miercuri la semnarea unor acorduri de finanțare în urma cărora 450 de studenți vor putea lua credite în condiții avantajoase pentru a-și continua studiile de master în străinătate.

„Chiar dacă la început acest plan de investiții pentru Europa, așa cum este numit oficial Planul Juncker, a fost întâmpinat cu oarece reticență, am auzit teorii că este prea ambițios, că vine Comisia Europeană într-o zonă unde nu are ce căuta, că nu vom atinge niciodată acel target ambițios de 315 miliarde de euro atrași în economia reală”, a spus a șefa Reprezentanței Comisiei, adăugând că această țintă a fost atinsă încă din iulie 2018.

„În România, avem deja 29 de proiecte finanțate prin Planul Juncker, 16 proiecte de mare infrastructură și 13 acorduri de facilitare a accesului la finanțare pentru IMM-uri”, a mai spus Cristea.