Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, în Parlament, că ministerul pe care îl conduce primește prin legea offshore „mai multe sarcini decât ne-am fi dorit”, cum ar fi acordarea de avize.

Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de legea offshore din Camerea Deputaților, Anton Anton a declarat: „Știți ce se întâmplă? Eu cred că în actuala formă a legii, din punctul de vedere al Ministerului Energiei, am primit mai multe sarcini decât ne-am fi dorit, adică trebuie să ne ocupă de avize și așa mai departe”, transmite Mediafax.

Deputații au discutat luni, în prezența ministrului energiei, despre „Legea offshore și soluțiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră”.

Legea se dezbate intens de mai multe săptămâni și a fost subiect de zâzanie între cele două partide care formează coaliția de guvernare, PSD și ALDE. Anton Anton a fost numit în Guvern din partea ALDE.

Ministrul a adăugat ca adoptarea legii depinde de dezbaterile din comisiile de specialitate.„Dacă toată lumea va fi de acord și mâine ne vom înțelege în ședința din comisie, cred că va trece prin Parlament. Eu sper să treacă cât mai repede. Legea offshore este extrem de importantă pentru toată lumea și mai ales pentru cetățeni și este păcat să nu treacă”, a indicat Anton.

Delegațiile PSD-ALDE au agreat, pe 17 octombrie, într-o discuție de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” în dezbaterile din comisiile de specialitate.

Camera Deputaților a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabilește criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Anton Anton a spus, luni, la discuțiile din plenul Camerei Deputaților, că estimarea vehiculată pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, de 200 de miliarde de metri cubi, este totuși „cu probabilitate 50%”.

Ministrul a menționat și că România consumă între 11 și 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

„Sunt două întrebari simple. Ce va face România cu resursele? Cu ce ne alegem noi ca nație de la aceste resurse? Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români. Îi contrazice politica economică simplă, se vinde pe piața cea mai apropiată pentru că acolo e profitul cel mai mare. Câte gaze poate consuma România? Azi, între 11 și 12 miliarde metri cubi pe an, destul de puțin. Din ei 10,5 sunt asigurați de producția internă, restul sunt gaze importate. De ce consumăm atât de puțin? Pentru că doar o treime din populație are acces la gaze naturale. Am depus efortul să creștem consumul de gaze în România, îndrăznesc să spun că am reușit”, a spus ministrul energiei.

Pentru viitor, Anton speră ca, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, „să redevenim actori importanți pe piața petrochimică, să redeschidem cele 6 combinate petrochimice închise”.