În plenul reunit al Parlamentului au avut loc miercuri dezbaterile generale pe bugetul de stat pe anul 2019.

UPDATE Prima zi de dezbateri s-a încheiat după aproximativ patru ore, urmând ca joi să continue. Astfel, de la ora 09.00 la 22.00, parlamentarii vor avea dezbateri asupra proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale.

+++

UPDATE Senatorul UDMR Cseke Attila a spus că Uniunea speră că acesta este ultimul an în care se întâmplă ca bugetul să fie adoptat atât de târziu.

+++

UPDATE Deputatul USR Iulian Bulai i-a cerut social-democratului Nicolae Bacalbașa să nu mai urle sau cânte și să se controleze.

În replică, Bacalbașa i-a spus deputatului că încerca să îi transmită Ralucăi Turcan "să își distileze veninul".

+++

UPDATE Și deputata USR Cristina Prună a cerut dublarea timpilor de dezbatere, dar propunerea a fost respinsă cu majoritatea voturilor.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezintă în plen bugetul de stat, despre care spune că reprezintă "o viziune pentru România anului 2019". El a reiterat că bugetul este bazat pe o creștere economică de 5,5%, precizând că prognoza este mai mare decât estimările UE.

Raluca Turcan spune că bugetul este unul "improvizat și rupt de realitate" și este exact ca Viorica Dăncilă - "pică cu brio toate prioritățile societății românești". 

+++

Ședința a început prin apelul Ralucăi Turcan și a lui Florin Roman de a se susține în plen toate amendamentele respinse în Comisii. Solicitarea a fost respinsă prin vot. Opoziția a acuzat și faptul că timpul de dezbatere nu respectă legea, iar modificările din Comisii au fost făcute în grabă, dar observația nu a fost luată în calcul de președintele de ședință, Florin Iordache.

De asemenea, liberalul Pavel Popescu a cerut ca în sala de plen să să păstreze un limbaj decent. Solicitarea lui Popescu a venit după ce președintele PMP, Eugen Tomac, a cerut ca deputatul PSD Octavian Goga, condamnat penal, să părsească sala, iar alți parlamentari au început să urle. 

Din partea Guvernului sunt prezenți în Parlament ministrul de Finanțe și ministrul Muncii, în timp ce premirul, care teoretic a elaborat proiectul de buget, lipsește.