Europarlamentarul PMP Traian Băsescu susține că președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, "trag o linie groasă între Vechea Europă și Estul Uniunii Europene".

"Ce frumos suna Declarația de la Sibiu! Macron și Merkel, folosindu-l ca paravan pe Donald Tusk, au reușit să scoată Estul Uniunii Europene în afara Uniunii Europene. După ce în penultima legislatură funcția de Președinte al Parlamentului European a fost deținută timp de doi ani și jumătate de polonezul Buzek, iar Donald Tusk, alt polonez, deține funcția de Președinte al Consiliului European, azi, când se discută noua listă de funcții cheie în UE pentru următorii 5 ani, niciun Est European nu se mai află în cărți. După ce Vechea Europă s-a izolat de estici în Zona Euro, stabilindu-și buget separat de estici, azi, Franța și Germania izolează estul Uniunii Europene și prin respingerea oricărei nominalizări de est european pentru funcțiile de conducere a Uniunii Europene", a scris Traian Băsescu pe pagina lui de Facebook.

El mai spune că printre cei nominalizați și "mediocrități politice", iar Merkel și Macron "trag o linie groasă între Vechea Europă și Estul Uniunii Europene"

"Mai mult, printre nou nominalizați se află mediocrități politice precum premierul belgian Charles Michel sau tăcutul ministru al apărării german Ursula von der Leyen, greu de imaginat că ar putea fi aleși într-o țară estică măcar și ca primari într-o comună micuță.Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate și politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel și Macron trag o linie groasă între Vechea Europă și Estul Uniunii Europene. Din păcate, ideologul acestei izolări a Estului, tânărul Macron, își exersează viziunea catastrofală pe seama viitorului Uniunii Europene, în condițiile în care el nu este capabil să-și reformeze propria țară, iar în alegerile din Franța l-a bătut de l-a snopit extremista Marie le Pen", a mai scris fostul președinte.

De asemenea, Traian Băsescu afirmă că, dincolo de ce se vede, "vom avea și o soluție ascunsă, extrem de toxică în interiorul Comisiei Europene", referindu-se la Frans Timmermans, pe care îl cataloghează ca fiind "un adversar neîmpăcat al țărilor din Estul UE, susținut de Macron și de Mark Rutte – premierul Olandez – pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene".

"Doar opoziția fermă a grupului PPE a făcut imposibilă această nominalizare. Va fi numită insipida Ursula von der Leyen ca președintă iar Timmermans va fi prim vice președinte al Comisiei Europene care prin atribuțiunile delegate va fi de fapt adevăratul Președinte al Comisiei Europene .Oare se mai poate face ceva pentru relansarea construcției europene lărgite și egale?", a mai adăugat Băsescu.