Fostul președinte Traian Băsescu se întreabă ce imagine transmite România în exterior din cauza declarațiilor „unor politicieni de proastă calitate”.

„Când țara ajunge pe mâna unor politicieni de proastă calitate... Unul care se autointitulează a fi lider al Opoziției și viitor prim-ministru face plângere penală și îl acuză pe premier de înaltă trădare. Un altul, care este lider al alianței de guvernare, cere să se facă plângere penală împotriva președintelui României și îl acuză de înaltă trădare. Să ne imaginăm... Dacă ne luăm după cei doi politicieni, România va prelua președinția UE cu doi oameni cheie, președinte și premier, acuzați de înaltă trădare", a scris Băsescu, pe Facebook.

Fostul președinte se întreabă, în acest context, cum se vede România în exterior. „După astfel de declarații publice, făcute de oameni aflați la vârful statului român, vă imaginați ce mesaje transmit către guvernele lor ambasadorii acreditați la București? Dar cum arată România privită din exterior vă puteți imagina?”, a mai scris Traian Băsescu.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut în luna mai o plângere la Parchet în care o acuza pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare, divulgare a secretului care pericliteaza securitatea națională, uzurpare a funcției și divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în legătură cu scandalul privind memorandumul referitor la mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Duminică, șeful PSD, Liviu Dragnea, a cerut deputaților social-democrați Mircea Drăghici și Florin Iordache să depună, cu sprijinul ministrului justiției, Tudorel Toader, plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis, pentru că acesta ar fi trădat interesele României când a spus că nu este pregătită să preia Președinția Consiliului UE.