Plenul Camerei Deputaților și cel al Seatului au decis marți ca Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, propuși de PSD pentru funcțiile de judecători ai CCR, să ocupe funcțiile din 15 iunie.

UPDATE 13.35 Senatul a validat propunerea PSD în persoana lui Cristian Deliorga pentru postul de judecător la CCR cu 70 de voturi pentru.

Deliorga o va înlcui pe judecătoarea CCR Simona-Maya Teodoroiu, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

+++

Gheorghe Stan, propus de PSD, a fost votat cu 174 de voturi, Ioan Cupșa a primit 63 de voturi, iar Ștefan Vlad a primit doar 25 de voturi.

Marți dimineață, deputații juriști au adoptat un raport favorabil pentru cei trei candidați ai Camerei Deputaților la funcția de judecător CCR. Astfel, PSD l-a propus pe șeful Secției de anchetă a magistraților, Gheorghe Stan, PNL l-a propus pe deputatul Ioan Cupșa, iar USR pe avocatul Vlad Ștefan.

Votul deputaților vine în contextul în care pe 15 iunie îi expriă mandatul judecătorului constituțional Ștefan Minea.

Audierea lui Ioan Cupșa în plen:


  • Am experință de peste 21 de ani în Baroul Bihor. Am experiență practivă de peste 6 ani de membru în Comisii relevante în funcția viitoare pe care o voi ocupa. Am dobândit cunoștințele teoretice necesare pentru a fi judecător. Dacă voi ajunge judecător, voi fi reprezentantul fiecăruia dintre cetățeni.
  • Aș sublinia că am participat la zeci de sesizări de neconstituționale. Înțeleg că, odată cu prevalența normelor constituționale, este esențial să apară o activitate specifică de control a constituționalității. 
  • CCR nu este putere legislatiă, nu este putere judecătorească, nu este putere legiuitoare. CCR protejează această supremație a Constituție, protejându-ne pe noi.

 Audierea lui Vlad Ștefan în plen:

 

  • Sunt avocat în Baroul Ilfov din 2011 și lector formator în cadrul Baroului Ilfov. Sunt autorul a peste 20 de excepții de neconstituționalitate, cele mai multe repsinse. și este o onoare să mă aflu în fața dumneavoastră.
  • Voi marja pe evitarea caracterului excesiv al formulării de decizii interpretative.

Audierea lui Gheorghe Stan în plen:

 

 

  • Am o vechime de peste 20 de ani în funcția de procuror, am îndeplinit funcții de execuție, cât și de conducere la Parchet. 
  • Consider că numirea unui magistrat în cadrul CCR constituie o garanție reală a independenței Curții. Dacă voi fi numit judecător, asigur respectarea supremației Consituției. 

+++

Conform Titlului V, art. 142 alin. (3) din Constituția României, "trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României.

Art. 143 menționează că "judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic".

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Elenei-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019.