Fără avizul Comisiei Juridice, Rovana Plumb nu poate fi audiată de Comisia de Transport

„Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă acum cu largă majoritate de Comisia Juridică a Parlamentului European. În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abținut 2 europarlamentari. Fără avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a scris pe Facebook, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost propunerile PSD pentru funcția de comisar european din partea României. Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ales-o pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi.

Săptămâna viitoare, candidații desemnați de fiecare țară ar urma să fie audiați de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar Comisia Juridică a fost însărcinată cu verificarea potențialelor conflicte de interese ale viitorilor comisari.

Conform regulilor Parlamentului European, dacă această Comisie identifică un conflict de interese, poate fie să recomande soluții pentru rezolvarea conflictului sau în cazuri mai serioase, poate concluziona că „desemnatul în funcția de comisar nu-și poate exercita funcția”, fapt ce ar duce la blocarea audierilor de confirmare.

Rovanei Plumb i s-au cerut deja explicații suplimentare și a fost invitată pentru ședința de joi a Comisiei să răspundă la întrebările membrilor Comisiei.

Potrivit lui Sigfried Mureșan, Comisia Juridică a Parlamentului European va trimite o scrisoare Comisiei Europene pentru a informa că „există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 de lei al Rovanei Plumb de la doamna Elena Loghin. Din acest motiv doamna Rovana Plumb nu își poate asuma funcția de comisar european”.

Această decizie finală a fost luată cu 20 de voturi pentru, zero voturi împotrivă și trei abțineri, a adăugat eurodeputatul PNL.

Și candidatura lui Laszlo Trocsanyi, candidat la postul de comisar european pentru vecinătate și extindere din partea Ungariei, a fost respinsă joi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI). Ceilalți 24 de candidați desemnați au primit undă verde din partea Comisiei.