Discursul și intervențiile europarlamentarilor PSD și ALDE din Parlamentul European au lăsat impresia unui posibil consens, dar totul depinde de atitudinea social-democraților față de lupta anticorupție.

Renate Weber de la ALDE a avut o intervenție axată pe așa-zisele abuzuri care au avut loc în mandatul președintelui Klaus Iohannis. Ea a susținut că în numele unei cauze corecte au avut loc abuzuri, lupta anticorupție fiind folosită în jocuri de putere. 

Eurodeputata s-a referit la protocolul dintre Parchetul General și SRI, în baza căruia zeci de procurori și judecători au fost hărțuiți ani de zile. Weber a mai spus că președintele trebuie să acționeze pentru ca astfel de abuzuri nu se vor mai repeta.

Adina Vălean (PPE) a apreciat vocea proeuropeană a estului reprezentată în acest moment de președintele Iohannis, atrăgând în același timp atenția asupra unei Europe cu două viteze, o falie care va fi greu de reparat dacă se va produce.

România trebuie să facă mai mult și mai bine pentru a contribui la întărirea proiectului european.

De altfel, și discursul președintelui Klaus Iohannis susținut în plenul Parlamentului European a insistat pe rolul pe care îl poate avea România în construcția europeană, președintele apreciind că este nevoie de o mai mare coeziune între statele membre UE și nu de o diferențiere de tip „Europa cu mai multe viteze”.


Social-democratul Andi Cristea l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru abordarea sa proeuropeană, dar l-a întrebat dacă nu cumva a uitat de al doilea stat românesc, Republica  Moldova, unde a fost o singură dată în timpul mandatului.

Colega Gabriela Zoană, în schimb, l-a acuzat că în țară instigă la ură și dezbinare între liberali și social-democrați.

Mult mai conciliant, Victor Boștinaru s-a bucurat de consensul existent în jurul unei ideii centrale privind locul și rolul României în construcția europeană, adăugând însă că acest consens trebuie continuat și acasă. Pe aceeași undă a fost și Emilian Pavel, de apreciere a discursului, pe care și l-ar dori și în țară.

Nu de aceeași părere a fost Cristian Preda (PPE), care a susținut că nu a văzut niciun guvern format de PSD care să fi apărat ideea europeană.

În acest context, Preda a spus că Președinția română a Consiliului UE nu va fi una de succes: „Cu cine să apărăm UE? Cu Daea? Cu Olguța?”, a spus eurodeputatul în timpul dezbaterii privind viitorul UE pe care au avut-o europarlamentarii cu Klaus Iohannis.

Claudia Tapardel a solicitat președintelui să ceară instituțiilor europene integrarea României în Schengen.

Dacă va exista un consens pe anumite teme - Bruxellesul dorind unul în privința luptei anticorupție, consens la care să se ajungă până la preluarea Președinției - vom afla în curând. În fața unui plen aproape gol - nici alte dezbateri nu s-au bucurat de mai multă atenție - dorința de consens a fost mai degrabă verbală. Social-democrații au continuat cu marota lor privind abuzurile justiției, în timp ce în conferință de presă comună cu Antonio Tajani președintele Iohannis a avertizat că, pentru niciun obiectiv din lume, nu e pregătit să-și coboare standardele privind statul de drept și justiția din România.