Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituției, joi, pentru Agerpres.

Aceștia au amintit de dreptul președintelui de a acorda grațierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, și au adăugat că este greșit să i se interzică președintelui să grațieze un condamnat pentru motive ce țin de viață și sănătate.

Curtea Constituțională a discutat, joi, pe marginea respectării dispozițiilor constituționale în cazul celor două proiecte de revizuire a Constituției depuse pentru dezbateri în Parlament de PNL-USR și PSD-ALDE.

Potrivit art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru inițierea procedurii legislative de revizuire a Constituției, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoțită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituțională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunțe asupra respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea.

Pe 1 iulie, partidele parlamentare de opoziție au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituției, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.