Comisia Europeană va prezenta Consilului Afaceri Generale o informare privind protejarea statului de drept în Uniunea Europeană, dar situația României nu va fi discutată, a spus George Ciamba, ministrul afacerilor europene.

Întrebat, înainte de reuniunea de marți a Consiliului, dacă prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, va vorbi despre situația statului de drept din România, Ciamba a răspuns că nu va fi nicio discuție pe această temă.

„De fapt, nu va fi nicio discuție despre statul de drept în România. Va fi doar o informare privind recentul document pe care l-a lansat recent Comisia, care se referă, dacă nu greșesc, la toate statele membre”, a spus Ciamba, care prezidează ședința Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a lansat un proces de reflecție privind statul de drept în Uniunea Europeană, trasând posibile piste pentru acțiuni viitoare, precum și instrumentele disponibile pentru monitorizarea, evaluarea și protejarea statului de drept în Uniune.

Pe agenda întrunirii de marți a Consiliului se află și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și pregătirea Consiliului European din 20-21 iunie 2019, dar și aspecte privind Semestrul European, dezinformarea și extinderea UE.