Dacian Cioloș a salutat inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a propune organizarea referendumului pentru justiție, PNL zice că se va implica în campanie. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu vede doar un demers electoral care nu folosește nimănui

„Votul cetățenilor va fi ultima dovadă, una zdrobitoare, a eșecului PSD-ALDE. O coaliție mincinoasă, care a pretins mai bine de doi ani că românii își doresc să scape hoții și că prioritatea națională este să salvăm corupții”, a scris Cioloș pe Facebook.

Liderul PLUS a îndemnat populația să iasă la vot în 26 mai. „Votul nostru va demonstra că Liviu Dragnea și acoliții săi au luat captivă întreaga societate românească. Pe 26 mai, avem ocazia să le arătăm că minciuna are picioare scurte și românii refuză să trăiască în corupție și degradare. Nu-i lăsa să scape. Hai la vot!”, a mai spus Cioloș.

++++

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că ALDE „nu are nicio problemă cu referendumul pentru Justiție”, dar „trebuie să ne fie clar de ce o face”.

„Nu pentru că îi pasă de justiție, nu pentru că îi pasă de abuzurile săvârșite în România, nu pentru că îi pasă de miile de vieți mutilate de justiția dumnealui, ci pentru că a venit momentul să stoarcă și ultima picătură electorală din tema justiției”, a susținut șeful Senatului, într-o postare pe Facebook.

Tăriceanu scrie că Iohannis vrea acest referendum „pentru că își dorește să intre în campanie electorală chiar dacă legea îi interzice” și „vrea să fure startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale”.

Liderul ALDE apreciază că referendumul va avea un impact negativ asupra alegerilor pentru Parlamentul European, susținând și că acest demers contravine practicilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene și spune că el nu vede cum ar putea fi de folos și cui, „cu excepția partidului de suflet al președintelui, care nu prea are locomotivă electorală”.

„Dar domnul Iohannis ar trebui să aibă grijă, pentru că există o vorbă în popor: «nu e pentru cine se pregătește, ci e pentru cine se nimerește». S-ar putea ca domnul Iohannis să nu își ajute partidul, ci să îl îngroape”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

++++

PNL se va implica activ și hotărât în campania pentru referendum prin toate mijloacele pe care le are la îndemână pentru a ajunge la o voință populară clară și fără tăgadă în urma acestui scrutin, spune președintele partidului, Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

„Poziția exprimată de cetățeni în cadrul referendumului este cea care va arăta dacă modul în care guvernează coaliția PSD-ALDE, legiferând în propriul interes, este unul legitim, dincolo de propaganda mincinoasă și paralelă cu realitatea a actualului Guvern”, se arată în comunicatul liderului liberal.

Orban susține că România se află „în fața unui pericol iminent” al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva țării noastre (opțiunea nucleară), în condițiile în care „această guvernare acționează prin ordonanțe de urgență în folosul unor infractori”.

„În atare situație doar românii sunt cei care, prin votul lor, pot pune punct acestei puteri politice toxice care pune sub semnul întrebării orientarea pro-europeană a României”, declară Ludovic Orban.

++++ 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Iohannis inventează lucruri pentru a lăsa impresia că e cuiva frică de refrendum, dar că persoana sa ar trebui să se teamă de întrebările generate de acest demers.

„Cărui pesedist îi e frică de referendum? Inventează tot felul de prostii – că vrem noi secții diferite de vot. Legea referendumului e foarte clară și alegerile și referendumul se desfășoară în aceleași secții. Eu cred că lui trebuie să îi fie frică de întrebările care o să curgă pe lângă cea pentru referendum. (...) PSD nu își face o strategie pentru acest referendum. PSD are două obiective clare, să guverneze această țară pentru a lua măsuri ca să crească nivelul de trai, al doilea obiectiv, o campanie foarte bine organizată", a declarat Liviu Dragnea.