România și Bulgaria fac demersuri diplomatice comune pentru eliminarea vizelor necesare cetățenilor din cele două țări pentru a călători în Canada, a declarat miercuri premierul Dacian Cioloș, după o întrevedere cu omologul său bulgar Boiko Borisov.

"Am discutat despre demersurile pe care am început să le facem și pe care le vom continua împreună pentru a susține ridicarea vizelor pentru călătoria în Canada a cetățenilor bulgari și cetățenilor români, care sunt, în același timp, cetățeni europeni. Și în cadrul discuțiilor, negocierilor dintre UE și Canada sunt niște angajamente care ne dorim să fie respectate și am convenit mai multe demersuri diplomatice împreună", a spus Cioloș, într-o declarație de presă la sediul Guvernului de la Sofia, scrie Agerpres.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a precizat că este vorba despre o scrisoare comună adresată autorităților canadiene în vederea ridicării vizelor.

"Ambele state au arătat că se comportă cu mult mai bine decât unele state Schengen. Și noi susținem ca aceste vize (necesare pentru Canada — n.r.) să nu mai continue să fie o piedică, pentru că avem cu Canada relații foarte bune, dar, în același timp, suntem convinși că trebuie să apărăm interesele popoarelor bulgar și român astfel încât cetățenii noștri să călătorească fără vize către Canada. Am făcut o scrisoare comună să o trimitem către Canada și i-am invitat pe canadieni să vadă ei cum ne apărăm noi granițele ca și cum am fi state membre Schengen și cooperăm pe acest subiect cu domnul prim-ministru al României. (...) Sperăm ca în scurt timp aceste vize să nu mai existe", a spus Boiko Borisov.

Pe 12 aprilie, a expirat termenul limită de la notificarea făcută de România în 2014 privind impunerea, în continuare, de către Canada a vizelor pentru cetățenii români.

Conform Regulamentului European 1289/2013, Comisia Europeană ar fi putut propune o suspendare temporară, de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii canadieni, în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE a notificării unei astfel de situații.

Comisia a pasat însă problema și a cerut Parlamentului European și Consiliului să inițieze urgent dezbateri privind situația vizelor pentru SUA și Canada.

Executivul european a subliniat că o eventuală decizie de impunere a vizelor trebuie să țină seama de consecințele acestei suspendări asupra relațiilor externe ale UE și ale statelor sale membre.