Florian Coldea a amintit joi de povestea unui "celebru personaj biblic" care a trădat pentru "30 de arginți", afirmând că el constată cu îngrijorare faptul că "unii în mod vizibil practică astăzi același lucru cu interesele statului român”.

"Aș vrea să reamintesc de un celebru personaj biblic, care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Lucrul nu s-a putut repara și răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârșit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii în mod vizibil practică astăzi același lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal și fără pic de rușine. Ba, mai mult, chiar par să-și facă un titlu de glorie din asta, afectând instituții fundamentale și capacități democratice de apărare și protecție ale statului român. Poate ar fi bine cu toții să reflectăm la acest episod biblic și la astfel de personaje. O să revenim cu alte explicații pe măsură ce vom lămuri și alte aspecte cu membrii comisiei", a spus fostul adjunct al directorului SRI, după audierea din Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, relatează Agerpres.

Coldea nu a dorit să spună cine este acest Iuda. 

Florian Coldea a mai spus că a acționat în toate împrejurările "exclusiv în spiritul și limita legii".

Alte declarații: 

  • ”Problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internațională, incluzând la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume. Fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituțional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informații. Dincolo de orice interpretări juridice, în practică, acestea aveau un caracter tehnic, funcțional limitativ, ca și un ghid, tocmai pentru a asigura legalitatea și prognozabilitatea, respectiv practica unitară la nivelul Serviciului”.
  • ”Nu am cunoștință ca vreodată, pe durata mandatului meu, ofițeri SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar. Acestea sunt chiar povești izvorâte dintr-o realitate paralelă”.
  • ”Am supus atenției comisiei faptul că astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra acestei problematici a cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care Serviciul le mai are, inclusiv în ceea ce privește decizia CCR, Serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce privește infracțiunile la adresa securității naționale, cum ar fi spionaj și terorismul. Astăzi nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a proteja interesele României și ale aliaților noștri?”