Copreședintele Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, Philippe Lamberts, a declarat marți, la Strasbourg, că grupul său politic este profund îngrijorat de situația din România în privința justiției.

Întrebat de ce a decis Grupul Verzilor să organizeze dezbaterea de miercuri din plenul PE privind situația din România, Philippe Lamperts a declarat că membrii acestui grup sunt "îngrijorați în mod legitim de faptul că actori importanți din clasa politică și o parte substanțială a clasei politice din România sunt implicați în scandaluri de corupție și trafic de influență".

"Am văzut 100.000 de români demonstrând în stradă, bănuiesc că nu pentru că vremea era frumoasă și doreau să ia o gură de aer. Văd un Guvern care încearcă să se asigure că politicienii ies nevătămați din ce numesc ei cazuri minore de corupție. Nu sunt lucruri care să ne facă fericiți. Deci, da, suntem profund îngrijorați", a mai spus copreședintele Verzilor.

Totodată, el a precizat că ei nu au "inamici preferați" atunci când democrația este în pericol, spre deosebire de socialiști și populari, care nu se iau de guverne din aceeași familie politică.

"Nu vă faceți griji, nu ne indignăm selectiv. Dar suntem profund indignați", a precizat Lamberts, răspunzând întrebării unei jurnaliste din România. 

La inițiativa Grupului Verzilor, plenul Parlamentului European dezbate miercuri modificările la sistemul de justiție din România și posibila amenințare la adresa statului de drept.

Din partea României participă ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a avut marți o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit agendei MAE, la Strasbourg se află și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European. Oficialul român va avea și o întâlnire cu negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. El ar fi participat și la întrevederea lui Tudorel Toader cu Frans Timmermans.

Eurodeputatul PPE Siegfried Mureșan a criticat faptul că România nu este reprezentată de premierul Viorica Dăncilă, așa cum s-a întâmplat în cazul Ungariei și Poloniei, când au fost discuții privind statul de drept din cele două state membre.