Premierul bulgar Boyko Borisov susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, o schimbare de 180 de grade față de votul acordat în urmă cu câteva luni.

În primăvară, reprezentantul Bulgariei a votat în favoarea candidatului francez Jean-François Bohnert, iar Consiliul UE a ales să-l susțină pe acesta pentru poziția de procuror-șef european. În schimb, Parlamentul European a decis să o susțină pe Laura Codruța Kovesi pentru acest post, iar mai multe runde de negocieri între cele două instituții decidente s-au soldat fără rezultat.

Chiar și după alegerile europarlamentare, Parlamentul European a continuat să o susțină pe Kovesi pentru șefia Parchetului European, dar acum se schimbă situația și în Consiliul UE, chiar dacă Guvernul României în continuare nu o sprijină pe fosta șefă a DNA.

În schimb, poziția Executivului de la Sofia s-a schimbat radical, pe fondul evoluțiilor de la vârful UE, transmite presa bulgară

Mai întâi, Consiliul European a stabilit pozițiile de top din instituțiile UE, dar niciuna nu a revenit vreunui est-european. Mai mulți analiști au spus, ulterior, că alte poziții din ierarhiile europene ar putea reveni estului drept compensație, cea de șef al nou-înființatului Parchet European fiind printre acestea.

În plus, chiar președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că va susține numirea lui Kovesi, deși contracandidatul ei este un francez. Macron i-a transmis vineri lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Totuși, candidaturile pentru funcția de procuror-șef european nu au fost făcute în numele statelor membre, ci în nume personal, iar Bohnert a spus, într-un interviu acordat săpttămâna trecută, că nu se retrage din cursă.

Pe de altă parte, Kovesi are marele handicap al faptului că este respinsă chiar de Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Întrebată la Ploiești despre anunțul premierului Boyko Borisov de susținere a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, Dăncilă a răspuns: „Îmi mențin punctul de vedere. Este punctul de vedere al lui Borisov, respect punctul de vedere al fiecăruia. Așa e în democrație, unii susțin o anumită direcție, alții susțin o altă direcție, eu îmi mențin punctul de vedere pentru că mi se pare un punct de vedere corect. Atâta timp cât cerem tuturor să își lămurească anumite aspecte legate de justiție, această regulă trebuie respectată de orice cetățean, de la primul până la ultimul cetățean”.

Dar opoziția Guvernului român ar putea să nu conteze atât de mult în decizia finală, dacă semnalul de susținere dat de către Franța să ducă la o schimbare de poziție politică și în alte state, precum Bulgaria.

Întrebat într-o conferință de presă despre anunțul premierului Borisov, eurodeputatul PLUS Dragoș Tudorache a comentat: „Faptul că Franța a dat acest semnal politic de susținere a Laurei Codruța Kovesi sperăm să ducă la o schimbare de poziție politică pentru statele membre care l-au susținut pe candidatul francez în prima parte a procedurii. Ne bucură că Guvernul bulgar a decis să susțină candidatura lui Kovesi”.