Comisarul european Corina Creţu a declarat sâmbătă, la Iaşi, că rămâne cu un gust amar că Guvernul român a ignorat aproape total şansa obţinerii banilor europeni pentru a demara proiectele mari de infrastructură.

Corina Creţu a fost numită comisar european de PSD, partid aflat acum la guvernare, dar a ieșit recent din partid și candidează la alegerile europene pe listele Pro România.

În ultimul an, Crețu a criticat în mai multe rânduri abordarea guvernului PSD față de absorbția fondurilor europene, în special dezvoltarea proiectelor de amploare.

Într-o conferinţă de presă susținută la Iași, Corina Crețu a spus că a discutat în mai multe rânduri cu Guvernul român, atât despre cele trei spitale regionale de urgenţă, cât şi despre autostrada Iaşi-Târgu Mureş, dar că la Comisia Europeană nu a fost depusă în prezent nicio cerere de finanţare, notează News.ro.

„Rămân cu gustul amar că Guvernul a ignorat aproape total şansele oferite de banii europeni pentru proiectele majore de infrastructură, atât în domeniul sănătăţii, cât şi cel de transport rutier. Proiectul spitalelor regionale semnat în 2015 stagnează de doi ani, nu ştim la Comisia Europeană încotro s-o luăm, aşteptăm clarificări de la guvernul României", a declarat Corina Creţu.

Ea a precizat că aceeaşi situaţia se înregistrează şi în cazul autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

„Pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş, există Masterplanul aprobat în 2015. Există o listă de 29 de proiecte depuse de autorităţi pentru perioada 2014-2020, dar proiectele în sine nu au sosit la Comisie”, a mai spus Crețu.

„Am două regrete: spitalele regionale şi autostrada Moldovei", a conchis comisarul european.