Doi europarlamentari social-democrați și Maria Grapini s-au exprimat nu tocmai elegant despre mitingul diasporei de mâine.

Gabriela Zoană, ajunsă în Parlamentul European după ce Viorica Dăncilă a renunțat la mandat pentru a conduce Guvernul de la București, a scris pe Facebook că există acțiuni ostile la adresa PSD, unele purtate prin violență, așa cum e cazul mitingului diasporei.

”Observăm cu toții în aceste zile o recrudescență a acțiunilor ostile la adresa PSD, conduse, direct sau indirect, de către actuala Opoziție. Unele sunt acțiuni de gherilă politică, ce depășesc limita bunului simț, altele sunt purtate de către terți, așa cum este președintele României, liderul de facto al PNL, în timp ce altele se pregătesc a fi purtate prin violență, așa cum este cazul anunțatului miting al Diasporei”, a scris eurodeputata PSD.


Ulterior, ea s-a dus la Digi 24 unde a vorbit despre instigarea la violențe în preajma protestului, afirmând în mod eronat că mitingul e neautorizat: ”Este normal să își exprime punctul de vedere, mulțumiri, nemulțumiri, ceea ce mă îngrijorează este instigarea la violență, s-a acutizat în mediul online, am văzut că organizatorul inițial Cioacă a renunțat de două zile să mai fie organizator, dumnealui nu s-a prezentat la primărie pentru a semna acel protocol, a recunoscut în direct, drept urmare acest miting acum este neautorizat...De fapt, Opoziția este inițiatorul de fapt al acestui miting, din nefericire nimeni nu mai dorește să își asume responsabilitatea consecințelor în cazul unor eventuale violențe la miting”.

Vicepreședinte al Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, a criticat-o pe Alina Gorghiu pe motiv că PNL încearcă să se lipească de miting. Eurodeputatul a făcut și el referire la violențe, dând exemplul bărbatului care s-a autointitulat ”adevăratul organizator” al protestelor, un personaj promovat intens de Antena 3.

Membră a Grupului S&D din Parlamentul European, Maria Grapini a redistribuit pe contul personal de Facebook un mesaj jignitor la adresa românilor din diaspora care vor veni în Piața Victoriei.

”Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la seidul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting”, scris în mesajul distribuit de Grapini. Ulterior, eurodeputata a șters postarea.