Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a permite Alianţei 2020 să participe la alegeri „este o victorie a democraţiei”, în timp ce „decizia superficială” a BEC „risca să ne ducă în zona fostelor state sovietice”, a spus șeful USR.

„Este o victorie a democraţiei în România şi cuvintele nu sunt mari deloc, este o decizie prin care România rămâne în Europa. Decizia BEC, o decizie superficială aş spune, risca să ne ducă în zona fostelor state sovietice, în zona asiatică a dictaturilor, în care decizia unui om sau decizia luată pe baza unei chichiţe birocratice împiedică, şi ar fi împiedicat şi în România, partide susţinute de cetăţeni să participe la alegeri”, a declarat Dan Barna, într-o conferință de presă susținută la Arad.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au votat vineri în favoarea Alianţei 2020 USR PLUS, după ce Biroul Electoral Central a publicat joi decizia prin care a respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş care nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS.

„Nu există un drept constituţional mai consistent în materie electorală decât dreptul de a candida, dreptul de a putea să te prezinţi în faţa cetăţenilor cu un program, cu o viziune, cu o perspectivă. Interzicerea acestui drept, cum a încercat să facă BEC, era de neacceptat”, a declarat liderul USR.

Dan Barna a mai spus că i-a mulțumit lui Nicușor Dan, care s-a reînscris vineri în USR pentru a contrasemna hârtiile necesare pentru înregistrarea alianței, și a menționat că este decizia acestuia dacă va rămâne în partid. Nicușor Dan figurează în registrul partidelor ca președinte al USR deși a demisionat de aproape doi ani din partidul pe care l-a fondat.