Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă că analizează ideea unui referendum pentru înasprirea pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie

"Analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a infracțiunilor pentru crimă, viol și pedofilie. Luăm în calcul o OUG pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de grupul de lucru. Vrem ca în 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune" , a declarat Viorica Dăncilă într-o conferință de presă.

Premierul a mai spus că a avut sâmbătă o ședință de urgență la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu directorul STS, Sorinel Vasilca, și cu ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, unde au decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat.

Acest grup urmează să fie condus de Raed Arafat.

Dăncilă a mai spus că aspectul acesta va fi propus și în cadrul ședinței CSAT de marți.

DIICOT Craiova a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal suspectat de uciderea adolescentei de 15 ani din localitatea Dobrosloveni, județul Olt, acesta urmând a fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Miercuri, Alexandra Măceșanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, județul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o mașină "la ocazie". Minora a sunat de trei ori la numărul de urgență 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autoritățile nu au reușit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziția domiciliară la locuința bărbatului de 66 de ani vineri dimineața, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Modul în care au acționat autoritățile în acest caz va fi analizat și de procurori de la Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General, dar va fi și în atenția CSAT. 

Ca urmare a proastei gestionări a situației de la Caracal, ministrul de Interne l-a demis pe șeful Poliției Române, Ioan Buda. De asemenea, a fost demis și inspectorul adjunct al IPJ Olt și pe subprefectul de Olt.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a susținut că a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul și în litera legii în leătură cu localizarea victimei, a declarat purtătorul de cuvânt al STS, Mariana Pop, urmând să fie demis și prefectul de Olt.

"În conformitate cu prevederile articolului 10 din Ordonanța de Urgență de Urgență 34/2008, Serviciul de Telecomunicații Speciale a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul și în litera legii, îndeplinind următoarele atribuții: în data de 25 iulie am primit și am înregistrat automat trei apeluri de urgență, care au fost localizate, așa cum prevede ordonanța, pe cât a fost posibil. Am transmis operativ cazul la Dispeceratul Poliției Slatina, transferul realizându-se conform indexului - cazul a fost indexat: lipsire de libertate", a precizat Mariana Pop.

Sursa: Agerpres