Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul de la București va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

UPDATE 19.15 Președintele Klaus Iohannis a transmis printr-un comunicat de presă că, prin declarațiile susținute duminică referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Viorica Dăncilă "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român".

Președintele mai arată că, "din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens".

Sursa citată mai precizează că poziția președintelui cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

"Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Administrația Prezidențială transmite că nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern, iar președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și premierului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.

+++

"Sunt încântată să anunț astăzi (duminică - n.r.), în fața audienței AIPAC, că, după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim. Susținerea față de Israel și de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă și este necesar să vă spun următoarele informații importante", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a rugat-o să transmită că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, "trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din țara mea și din lume".

"Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligați sa renunțe la cetățenia română atunci când au părăsit țara lor sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri și pensii speciale pentru Supraviețuitorii Holocaustului din România, în semn de respect și de recunoaștere a suferințelor acestor eroi. În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor federației comunităților evreiești din Romania pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale", a mai adăugat prim-ministrul.

+++

Pe 22 ianuarie, ministrul de Externe a spus că România nu a luat nicio decizie în privința mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Singurul lucru care s-a făcut în România după decizia președintelui Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim a fost evaluarea a ceea ce implică o asemenea mișcare la nivelul României, care s-a bazat pe chestiuni ce țin de avantaje și dezavantaje, dar mai ales pe o analiză foarte serioase a bazei juridice. Ori rezoluțiile Consiliului de Securitate, ale Adunării Generale ONU, prevederile unor acorduri internaționale sunt extrem de clare în această privință, în consecință nu există niciun fel de decizie privind mutarea ambasadei", a declarat Teodor Meleșcanu, pe 22 ianuarie, la audierile din Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European.

În aprilie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunța la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorndum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Pe de altă parte, președintele a transmis atunci că el nu a fost informat despre acest lucru în prealabil.