Premierul a recunoscut indirect, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg, că fostul lider PSD Liviu Dragnea a avut o atitudine anti-europeană și spune că ea este în favoarea unei „abordări diferite”.

La nici o lună de la pierderea alegerilor europarlamentare și încarcerarea lui Liviu Dragnea, PSD își caută încă direcția. Viorica Dăncilă, președintele interimar al partidului a spus deja că vrea să candideze la șefia PSD în congresul din această lună, dar mesajul ei nu este de continuitate a politicilor propuse de Dragnea, cel puțin nu la capitolul justiție.

„Guvernul nu mai este interesat de schimbarea sistemului judiciar”, a declarat Dăncilă, în interviul acordat Bloomberg. „Este un pas înainte”, a adăugat ea.

PSD a încercat șă modifice mai multe acte normative, în special privind organizarea justiției și pedepsele aplicate pentru fapte de corupție, atât în Parlament, cât și prin Ordonanțe de Urgență promovate de Guvern.

Dar modificările propuse au indignat Uniunea Europeană, iar Comisia a amenințat că România este foarte aproape de declanșarea procedurii Articolului 7, cea mai severă pedeapsă ce se poate aplica unui stat membru, care poate duce la suspendarea dreptului de vot a țării respective în Consiliu.

Dar Dăncilă spune că amenințarea nu mai e de actualitate. ”Am reluat dialogul constructiv cu Bruxelles-ul - nu vrem să le dăm niciun motiv pentru posibile sancțiuni”, a declarat Dăncilă într-un interviu telefonic pentru publicația americană. 

„Cred cu tărie că pericolul declanșării așa-numitului Articol 7 în cazul României a dispărut”.

UE a cerut oprirea modificărilor la legislația în domeniul justiției, dar chiar dacă Guvernul nu mai adoptă ordonanțe de urgență, PSD tot poate continua schimbările prin Parlament.

Însă, avertismentul primit din partea alegătorilor la alegerile europarlamentare, unde PSD a obținut cel mai slab scor al său din istorie, pare că a dus cel puțin la schimbarea discursului public al liderilor social-democrați.

Deși Liviu Dragnea și alți lideri PSD au tot promovat un discurs cu tentă naționalistă, noua conducere pare să-și amintească de faptul că sondajele arată o încredere mai mare a românilor în instituțiile UE decât în propriul guvern.

„Eu sunt în favoarea unei abordări diferite. Una pro-europeană, cu un angajament solid față de valorile UE”, susține Dăncilă.

Premierul amintește că PSD este partidul care a condus România pe drumul spre NATO și UE, iar reîntoarcerea la valorile social-democrate ar putea să-i readucă o parte din voturile pierdute.
 

„Vom prezenta un program politic care să arate susținerea noastră puternică pentru valorile UE”.