Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că se va duce la Bruxelles pentru a discuta despre comisarul european pe care-l va desemna România, dar şi despre funcţiile importante la nivelul UE.

Dăncilă pleacă în după-amiaza zilei de luni la Bruxelles, iar marţi are programate întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.

"Voi transmite încă o dată ataşamentul României faţă de valorile europene şi, de asemenea, voi discuta ca în contextul alegerilor europarlamentare să vedem ceea ce avem de făcut pentru o prezenţă cât mai bună pentru funcţiile despre care au început deja discuţiile atât în PE, dar şi pentru portofoliul de comisar european", a declarat premierul, la începutul şedinţei de guvern. 

Viorica Dăncilă a precizat că va "milita pentru asigurarea unei reprezentări adecvate, echilibrate din punct de vedere politic, geografic, al criteriului de gen la nivelul instituţiilor europene care să sprijine adoptarea consensuală a deciziilor în beneficiul tuturor cetăţenilor".

Înainte de alegeri, pentru funcţia de comisar a fost vehiculat numele Rovanei Plumb, cea care a deschis lista PSD la europarlamentare. După votul din 26 mai nu au mai existat discuţii despre numele pe care-l va propune România în următoarea Comisie Europeană.

Premierul nu a spus că va discuta şi despre situaţia statului de drept din România, dar, cel mai probabil, subiectul va fi pe agenda discuţiilor.

Într-un interviu acordat Politico, Viorica Dăncilă a susţinut că guvernul va abandona schimbările legislative care au generat atâtea controverse. "Acest subiect a afectat partidul și a polarizat societatea românească”, a spus ea. "Vreau ca PSD să devină un partid al echilibrului și, de acum încolo, tema justiției nu va mai exista pe agenda guvernului, ci ne vom concentra pe zone de interes pentru populație, precum sănătate, educație și infrastructură”, a spus Dăncilă.

Premierul a mai spus că este nevoie de o dezbatere pe tema sistemului juridic, dar probabil că PSD a dus discuția prea departe. "Cred că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul juridic”, a spus ea.

Vizita de lucru va include şi o întrevedere cu ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland.

Totodată, ea se va întâlni şi cu liderul socialiştilor europeni, Serghei Stanişev.

În interviul acordat Politică, Dăncilă a precizat că va avea o întâlnire și cu Serghei Stanișev. șeful Partidului Socialiștilor Europeni (PES), formațiune care a înghețat relațiile cu PSD din cauza atacurilor asupra justiției: "Cred că este important ca lucrurile să revină la normal, iar asta înseamnă apartenența la PES”.