Viorica Dăncilă l-a acuzat din nou pe președintele Klaus Iohannis că blochează activitatea guvernului, după ce acesta i-a cerut să meargă cu propunerile de schimbare a Guvernului în Parlament.

Premierul îi trimisese lui Iohannis propuneri pentru mai multe portofolii de ministru, dar președintele i-a transmis că trebuie să se prezinte în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului.

„Avem o Opoziție cinică și imatură care, orbită de interesele personale și de campanie, a început să acționeze împotriva oamenilor. Avem un președinte care a urmărit cu îngrijorare ce s-a întâmplat în jurul dumnealui timp de cinci ani de la Palatul Cotroceni și care a dedicat ultimul an de mandat celei mai dăunătoare campanii făcute vreodată în România, una care sacrifică interesul și stabilitatea țării”, a spus Viorica Dăncilă.

„Vreau să dau încă o dată asigurări ferme că nu voi ceda în fața acestui blocaj, fiindcă am obligația să guvernez pentru România... Nu îmi este teamă să mergem în Parlament, am mai spus-o, cu atât mai mult cu cât am arătat la votul din Senat, de acum două zile, că avem majoritate. Nu fugim de Constituție, așa cum o face președintele, nu fugim de responsabilitate și nu vom da înapoi”, a spus premierul într-o declarație de presă susținută la sediul central al PSD.

Dăncilă a spus că este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor Guvernului de a funcționa normal.

Joi după-amiază, președintele Klaus Iohannis i-a solicitat premierului Dăncilă să se prezinte în fața Parlamentului pentru validarea Guvernului. „Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva”, a afirmat șeful statului la Palatul Cotroceni. 

În replică, premierul a spus că președintele vrea doar ca bugetarii să rămână neplătiți.

„Din nou, președintele se poziționează împotriva românilor. (...) Dacă nu am fi găsit soluția deblocării activității ministerelor, prin delegarea unor atribuții către Secretariatul General, oamenii ar fi stat neplătiți mult timp. A trebuit să schimbăm proceduri și să modificăm acte normative pentru ca oamenii din ministere și agenții guvernamentale să-și poată primi salariile”, a insistat premierul.

Dăncilă a profitat de ocazie pentru a-și ataca toți adversarii politici la grămadă. „Când nu taie salariile, dreapta și Iohannis le blochează. Așa cum au încercat să blocheze și nominalizarea Rovanei Plumb în calitate de comisar european, cum blochează orice efort de îmbunătățire a imaginii României în plan extern. Așadar, fie domnul Iohannis s-a hotărât să adopte tăierile și neplata ca proiect de țară de la domnii Orban și Cîțu, fie a ales să intre în jocul domnului Tăriceanu, cel căruia nu i-a mai rămas nimic de făcut decât să ne scrie scrisori și să își vorbească de rău propriii colegi de partid, pe care tot dumnealui i-a sacrificat prin ieșirea de la guvernare. Am văzut astăzi o nouă alianță de conjunctură între domnul Iohannis și domnul Tăriceanu, alianța ipocriziei și a distrugerii. În campanie, acești oameni de stat se transformă și este o transformare urâtă, care vine din disperare și care face rău României”, a spus Dăncilă.