Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării (SMA), Nicolae Ciucă, de către președintele Klaus Iohannis nu este legală și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

"Președintele a confirmat astăzi, încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că nu poate să își exercite rolul constituțional de mediator. Fiecare ieșire publică a domnului președinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD. (...) Potrivit prevederilor 346/2006 privind organizarea și funcționarea MApN, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării" , a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul conisderă că decizia președintelui "creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională".

"Atât numirea, cât și eventuala prelungire a mandatului (șefului Statului Major al Apărării - n.r.) se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului-ministru, iar în ședința de astăzi (a CSAT - n.r.) nu a fost discutată prosibilitatea acestei prelungiri. Așadar, decretul anunțat de președinte considerăm că nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională", a mai adăugat ea.

Viorica Dăncilă vede un scenariu pus la punct de președinte și îl acuză că nu și-a motivat decizia prin care a refuat propunerile venite de la MApN pentru conducerea Statului Major al Apărării.

"Totul pare un scenariu pus în scenă de președintele Iohannis. În spațul public apăruse deja informația că președintele va face un pas în prelungirea mandatului actualului al Statului Major și aș vrea să fiu foarte clar (clară - n.r.), nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici în acest caz, președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT", a conchis prim-ministrul.

Printr-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială a anunțat vineri că președintele a trimis decretul privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Apărării cu un an al generalului Nicolae Ciucă.

"În temeiul prevederilor art. 92 alin. (1), art. 94 lit. c) și ale art. 100 din Constituție, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcția de șef al Statului Major al Apărării, reținând necesitatea asigurării continuității conducerii armatei, în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare și având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 decembrie 2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Apărării cu un an domnului general Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, numit prin Decretul nr. 950/2014", potrivit sursei citate.