Premierul Viorica Dăncilă a eliberat din funcție mai mulți secretari de stat ai ALDE, potrivit unor hotărâri publicate joi seara în Monitorul Oficial. În același timp, ea îi reproșează președintelui că refuză numirea unor miniștri ai ALDE.

Trei dintre secretarii de stat ai ALDE au fost eliberați din funcție de către prim-ministru fără să solicite acest lucru. Aceștia sunt Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Silviu-Dănuți Măcuță, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării și Cezar Caleap, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, relatează Mediafax.

Alți șase secretari de stat, printre care și Andreea Lambru, secretar adjunct al Guvernului, au fost eliberați din funcțiile pe care le dețineau în Executiv, la cerere. 

Eleodor-Mihai Mandreș a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, Ionel Muscalu din cea de secretar de stat la Ministerul Muncii, Iulian Octavian Stana din cea de secretar de stat la Ministerul Mediului. 

Tot la solicitarea lor au fost eliberați posturi și Adrian Vlad Chiotan din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități și Petre Ionel din cea de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. 

ALDE a decis ieșirea de la guvernare pe 26 august, iar a doua zi cei trei miniștri ai partidului au demisionat.

Acum, în timp ce secretarii de stat ai ALDE pleacă și ei din funcții, premierul Viorica Dăncilă a propus alți trei membri ai ALDE la portofoliile Mediu - Grațiela Gavrilescu, Energie - Ion Cupă și Relația cu Parlamentul - Alexandru Băișanu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că respinge remanierea cerută de premier.

"Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar, la câteva ore după ce primisem solicitarea, ALDE a anunțat public că părăsește Coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care la momentul respectiv am refuzat remanierea solicitată. După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de interimari din același motiv, fiindcă Guvernul, acum, în noua confirgurație, în conformitatea cu art. 85 din Constituție trebuie să se prezinte în Parlament, am refuzat", a explicat președintele.

Totodată, Klaus Iohannis i-a transmis șefei PSD că niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern până nu obține Guvernul validarea din Parlament.

"Din nou, președintele se poziționează împotriva românilor. (...) Dacă nu am fi găsit soluția deblocării activității ministerelor, prin delegarea unor atribuții către Secretariatul General, oamenii ar fi stat neplătiți mult timp. A trebuit să schimbăm proceduri și să modificăm acte normative pentru ca oamenii din ministere și agenții guvernamentale să-și poată primi salariile”, a replicat Dăncilă, care explicase anterior că "trădătorii" din ALDE "au înțeles că România are nevoie de stabilitate și, dincolo de interesul personal sau de miza politică, importante sunt România și românii și au decis să respecte votul oamenilor din 2016 și programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună".