Biroul permanent al Senatului a decis luni să îi trimită lui Klaus Iohannis propunerea pentru demiterea lui Bogdan Chirițoiu din funcția de președinte al Consiliului Concurenței, a anunțat senatorul ALDE Daniel Zamfir, scrie Mediafax.

Daniel Zamfir a spus că măsura vine în urma anchetei parlamentare care arată că ROBOR a fost manipulat.

„Biroul permanent a aprobat raportul Comisiei economice, cu recomandarea de trimitere la Președinție a propunerii de demitere a lui Chirițoiu”, a declarat Daniel Zamfir, la finalul ședinței de luni a conducerii Senatului.

Pe 23 aprilie, președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a anunțat că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, și sancționarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere al BNR.

„ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotații s-a dovedit a nu fi una transparentă, ci una aranjată. Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parțial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Președintele Consiliului Concurenței a acționat împotrivia legii, cu rea credință și a determinat inchiderea acestei investigații nesancționând băncile deși avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a mai spus atunci că a sesizat Curtea de Conturi pentru a verifica posibilele angajări fictive din cadrul Consiliului Concurenței.

„Având în vedere obiectivele Comisiei de anchetă parlamentară, Comisia economică nu are competența de a se pronunța în legătură cu veridicitatea acuzațiilor referitoare la existența unor angajați fictivi la Consiliul Concurenței. În sensul verificării acestor acuzații și aplicării eventualelor sancțiuni, Comisia economică a sesizat deja Curtea de Conuri pentru a dispune acolo verificări”, a completat șeful Comisiei economice a Senatului.