Călin Popescu-Tăriceanu a susținut la Antena 3 că Jean-Claude Juncker și Timmermans i-ar fi spus lui Viorica Dăncilă că în Olanda, Germania și Luxemburg nu există infracțiunea de abuz în serviciu. Nimic mai fals.

Marți seara, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, Viorica Dăncilă a acordat un interviu la Antena 3, în cadrul căruia a spus că a discutat cu oficialii europeni de abuzul în serviciu: ”Am vorbit despre abuzul în serviciu. Am reinterat că numai 7 state au abuz în serviciu, majoritatea statelor nu știu ce înseamnă abuzul în serviciu. Avem toată deschiderea să răspundem tuturor observațiilor Comisiei și a nelămuririlor care vor exista și dacă CCR va constata că anumite aspecte sunt neconstituționale vom respecta acest lucru, astfel încât să ne încadrăm în regulile privind constituționalitate".

Joi seara, tot la Antena 3, liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a oferit detalii despre discuțiile lui Dăncilă de la Bruxelles în legătură cu abuzul în serviciu.

"Eu cred că nu o să mai poată, pe baza viitorului articol din Codul Penal, cu abuzul în serviciu să se facă mii de dosare. Nu o să mai poată face lucrul asta. Am auzit că Viorica Dăncilă a avut o discuție cu Juncker și cu Timmermans, în care i-a întrebat: «Spuneți-mi, în Luxemburg avem abuz în serviciu?» «Nu». «În Olanda, domnul Timmermans, avem abuz în serviciu?» «Nu avem!» «În Germania?» «Nu». «A, ok!", a declarat Tăriceanu.

Întrebat de moderator de ce nu s-a scos abuzul în serviciu din Codul Penal din moment ce în alte state nu există, Tăriceanu a susținut că ministrul Justiției a dorit scoaterea articolului referitor la abuzul în serviciu din Codul Penal.

"Politic, cu toții ne-am gândit că, dacă luăm această decizie, ce-o să fie? O nebunie. «Vreți să salvați pe cine? Pe Liviu Dragnea, că e acuzat de abuz în serviciu!» Se personalizează totul imediat", a explicat Tăriceanu.

În realitate, Jean-Claude Juncker, care e din Luxemburg, și Frans Timmermans, din Olanda, nu aveau cum să-i spună Vioricăi Dăncilă că în țările lor de origine nu există noțiunea de abuz în serviciu. Nici despre Germania nu puteau să spună, pentru că și acolo abuzul în serviciu de pedepsește.

Demontarea minciunilor coaliției guvernamentale

Joi, Ambasada germană la București a postat pe Facebook o scurtă explicație privind abuzul în serviciu în Germania.

"În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar și din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare și chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", a precizat misiunea diplomatică.

Abuzul în serviciu se pedepsește și în Olanda, fiind menționat în Codul Penal. Și legislația din Luxemburg incriminează abuzul în serviciu, potrivit GAN - Business Anti-Corruption Portal.

Prin urmare, de ce i-ar fi spus cei doi oficiali europeni Vioricăi Dăncilă că abuzul în serviciu nu există în cele trei țări?

Am putea să presupunem că nu știau acest lucru? Nu, n-am putea. Nici nu e nevoie să explicăm de ce.

Au mințit-o Juncker și Timmermans pe Dăncilă? Evident că nu.