Premierul Viorica Dăncilă face declarații de presă în această seară privind cazul Caracal.

  • ”Se împlinesc deja 5 zile de când vestea cutremurătoare a întâmplărilor din Caracal ne-a lovit. Este un caz șocant, o tragedie care ne-a zguduit pe toți. Cu toții suntem, înainte de orice, oameni. Cu toții avem familii, rude de care ne îngrijim și pe care vrem să le știm bine. Și este firesc să ne doară imaginea unei cruzimi de nedescris, dar și a unei incapacități din partea celor ce ar fi trebuit să acționeze cu responsabilitate, cu grijă și cu maximă atenție pentru siguranța și viața unui copil”.
  • nu putem da timpul înapoi, dar putem privi înainte, România trebuie să depășească această criză a instituțiilor răspunzătoare de siguranța cetățeanului, trebuie să reparăm ce e de reparat, să facem să funcționeze lucrurile.
  • ”Trebuie să ne adunăm toate forțele – instituții ale statului, forțe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalității, împotriva tuturor actelor care ne pun în pericol siguranța și ne lezează drepturile fundamentale.Putem să mișcăm lucruri. Putem porni reforme. Și asta vom face”.

Premierul a enumerat măsurile luate de autorități în ultimele cinci zile și ce i-a cerut ministrului interimar de interne, Mihai Fifor, să facă.  

  • autoritățile trebuie să înțeleagă că, în cazuri precum cel al Luizei și Alexandrei, dacă nu faci totul pentru salvarea lor, porți o parte din vină.
  • vor urma și alte măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care au greșit. 
  • românii nu trebuie să se teamă, țara noastră nu aparține criminalilor, violatorilor.
  • mă voi implica personal în această reformă, în eradicarea acestor fenomene, declar război împotriva criminalității.
  • ”A existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupție, iar lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar trebuie să o canalizăm - din zona de spectacol și de alocare exclusivă de resurse și atenție - către zona de prevenție, către instituirea unor mecanisme care să controleze și să prevină acest fenomen. Iar primul lucru pe care trebuie să-l protejăm este viața”.
  • ”Pe mine, ca femeie și ca mamă, ceea ce s-a întâmplat la Caracal m-a zdruncinat. Dar sunt acea femeie și mamă care are la dispoziție pârghii necesare pentru îndreptarea lucrurilor.  Din solidaritate cu toate femeile românce, cu toți părinții și cu toți aceia care în fiecare zi se gândesc la binele cuiva drag, voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca în România să primeze legea și siguranța”.