Eurodeputatul Sorin Moisă își anunță demisia din funcția de raportor al S&D pentru Acordul UE-Canada, acuzând autoritățile de la Ottawa că aplică grile de evaluare necunoscute. Canada spune, în schimb, că nu ridică vizele pe criteriul reciprocității.

"Confruntat cu atitudinea dezamăgitoare, injustă și inexplicabilă a Canadei în chestiunea vizelor pentru români, la finalul a 24 de luni de dialog cu Comisia Europeană și România, m-am văzut nevoit să îmi prezint demisia din poziția de raportor al Grupului S&D pentru acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA", a anunțat, miercuri, europarlamentarul social-democrat Sorin Moisă.

El precizează că a lucrat mult atât la negocierea CETA, când era la Comisia Europeană, împreună cu Dacian Cioloș, cât și pentru a adapta tratatul, după venirea la putere a Guvernului Trudeau în Canada, la realitatea politică a Europei, sporindu-i șansele de a fi aprobat în Parlamentul European și de către statele membre UE.

Totodată, Moisă reamintește faptul că la încheierea negocierilor liderii europeni și canadieni s-au angajat să elimine cât mai curând vizele pentru toți cetățenii din UE. 

"Când summit-ul UE-Canada a anunțat încheierea negocierilor pentru CETA, pe 26 septembrie 2014, liderii europeni și canadieni au adoptat o declarație legând fără echivoc adoptarea CETA de eliminarea vizelor pentru români și bulgari: «ne angajăm să asigurăm, cât de curând posibil, circulație fără vize între țările noastre pentru toți cetățenii canadieni și ai UE, astfel încât, (printre alte motive de eliminare a vizelor), ei să poată beneficia, cu toții, pe deplin, de oportunitățile economice care sunt create (prin CETA) între Canada și Uniunea Europeană»”.

Eliminarea vizelor nu prezintă niciun risc pentru Canada

Europarlamentarul susține că decizia de eliminare a vizelor este una "fără niciun risc real pentru Canada" și, cu toate acestea, situația a involuat săptămâna trecută, în ciuda scrisorii pe care i-a trimis-o premierului Trudeau și a întâlnirii, "în aparență foarte bună", pe care a avut-o, pe 21 martie, la Ottawa cu ministrul Imigrației McCallum.

În opinia sa, justificările autorităților canadiene sunt "inacceptabile".

În ceea ce privește Comisia Europeană, ea nu și-a jucat rolul cu "capacitatea de anticipare, forța, dedicația și înțelepciunea politică cu care ar fi trebuit să facă acest lucru", acuză Sorin Moisă.

Acesta anunță că s-a găsit în imposibilitatea morală și politică de a mai lupta pentru CETA, chiar dacă acordul este și „copilul” său, așa cum este și al actualului prim-ministru al României, care în calitate de comisar european pentru Agricultură a fost negociator-șef la nivel politic pentru partea de comerț agricol.

Nu pot însă accepta ca România să fie eterna excepție, întotdeauna sacrificată, de asta data chiar fără urmă de motiv temeinic: românii, cetățeni UE, circulă liber în Europa și în aproape toată lumea occidentală, și nu mă pot împăca cu ideea că eliminarea vizelor pentru noi ar fi un pericol pentru Canada,

afirmă el.

Europarlamentarul român mai afirmă că România va trebui să fie încă multă vreme de acum înainte "obiectul unor inspecții tot mai intruzive, cu grile de evaluare necunoscute sau care se schimbă de la o întâlnire la alta, ale unor birocrați canadieni, inclusiv în zone unde în mod sigur performăm (frontiere, corupție), fără ca aceste criterii să aibă în mod rezonabil ceva de-a face cu ideea de călătorie fără vize în Canada". 

CE se teme de consecințele economice și de afectarea relațiilor

În cazul în care țările terțe nu renunță, în termen de 24 de luni, la nereciprocitate în domeniul vizelor, această situație poate fi un motiv de suspendare a exonerării de vize de care beneficiază cetățenii țărilor terțe respective.

Acest termen a expirat marți, dar CE nu a luat nicio decizie, ci "a invitat" Parlamentul European și Consiliul UE să adopte o poziție referitoare la calea de urmat în ceea ce privește situația de nereciprocitate cu anumite țări terțe, inclusiv SUA și Canada, în domeniul politicii în materie de vize.  

În plus, în cadrul Colegiului comisarilor a fost prezentată o evaluare a consecințelor unei posibile suspendări și a fezabilității punerii în aplicare efective a acesteia.

Potrivit evaluării, e foarte puțin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispozițiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii.

De asemenea, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada și SUA.

"Suspendarea ar putea atrage după sine, de asemenea, consecințe economice considerabile, în special pentru industria aeronautică, și totodată ar avea un impact considerabil asupra relațiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici", se mai arată în evaluare. (Detalii, aici)

Ottawa: Nu ridicăm vize în regim de reciprocitate/România nu îndeplinește criteriile

"Nu o facem (eliminarea vizelor) în termeni de reciprocitate. O facem potrivit condițiilor din fiecare țară", a declarat, luni, ministrul pentru Migrației, John McCallum.

"Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor", a precizat, pentru cbc.ca, Remi Lariviere, purtător de cuvânt al Departamentului pentru cetățenie, migrație și refugiați de la Ottawa.