Procurorii DNA au cerut, luni, Senatului României încuviințarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale față de Titus Corlățean, în dosarul Diaspora.

UPDATE

BP-ul Senatului a fost convocat pentru a trimite Comisiei juridice cererea de urmărire penală a lui Titus Corlățean


Membrii Biroului Permanent al Senatului se reunesc, marți, de la ora 10.30, pentru a trimite Comisiei juridice cererea făcută de către DNA de încuviințare a urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlățean, scrie news.ro.

Cererea DNA care îl vizează pe Titus Corlățean a ajuns la Senat. Tăriceanu se va consulta cu membrii BP pentru ședință

Referatul DNA prin care se solicită încuviințarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a sosit la Senat, iar președintele C.P Tăriceanu îi va contacta telefonic pe membrii Biroului Permanent, pentru a programa o ședință, în condițiile asigurării cvorumului necesar.

Anunțul în acest sens a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al președintelui Senatului, Andrei Alexandru: ”Cu puțin timp în urmă, la cabinetul președintelui Senatului a sosit referatul oficial al DNA, prin care se solicită încuviințarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlățean, fost ministru de Externe”, scrie news.ro.

Laura Codruța Kovesi, despre dosarul lui Titus Corlățean: Sunt 19 volume, au fost audiați ambasadori, șefi din MAE

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a dat declarații, luni, la ieșirea din sediul CSM, cu privire la dosarul în care fostul ministru de externe Titus Corlățean este bănuit de abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale: „Pot să vă spun că atașat referatului procurorului au fost înaintate 19 volume copii ale dosarului, în care se regăsesc declarații de martor, persoane sau funcționari implicați în aceste activități, sunt documente ridicate de la diverse instituții publice, alte informații pe care se bazează probatoriul în acest moment. Au fost audiați și ambasadori, și șefi ai misiunilor diplomatice au fost audiați și șefi din cadrul ministerului”, a precizat șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Alina Gorghiu cere PSD-ului să nu împiedice ancheta DNA pe votul din diaspora, să plece capul, să-și recunoască abuzul și să ceară scuze

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, că social-democrații trebuie să aibă decența de a nu împiedica ancheta DNA vizându-l pe fostul ministru Titus Corlățean, printr-un vot împotriva urmăririi penale: ”Le cer să aibă decența de a nu împiedica această anchetă printr-un vot împotriva urmăririi penale. E momentul să plece capul în pământ, să-și recunoască abuzul și să le ceară scuze românilor. Asta pentru că votul nu e o lozincă!”.

”Cei care au dorit să-și exercite acest drept au suportat ore în șir de așteptat, în ploaie, la cozile umilinței. Aparatul de stat al PSD a călcat democrația în picioare ca să-și scoată candidatul câștigător. Românii din diaspora, dar și noi, cei din țară, așteptăm un deznodământ al anchetei în acest caz. E bine că se întâmplă totuși ceva, fie și la un an și jumătate de la cea mai gravă încălcare a drepturilor electorale petrecută în România ultimilor ani”, a mai adăugat copreședintele PNL. Alina Gorghiu mai susține și că ”îngrădirea drepturilor cetățenilor a fost dintotdeauna specialitatea PSD”.

Liviu Dragnea nu se aștepta ca procurorii DNA să ajungă la Titus Corlățean

Liviu Dragnea spune că nu înțelege cum au ajuns procurorii DNA să îl acuze de abuz în serviciu pe fostul ministru de Externe Titus Corlățean: "Vom discuta despre cererea DNA în ceea ce-l privește pe Titus Corlățean. Informația este foarte proaspătă, nu mă așteptam. O să ne întâlnim cu colegii din Senat și o să discutăm ce poziție vom avea”. Întrebat dacă ancheta va ajunge până la Victor Ponta, având în vedere că e în legătură cu votul de la prezidențiale, Liviu Dragnea a răspuns că nu crede că acest lucru este posibil: "Nu cred că poate să ajungă la Victor Ponta. N-ar avea de ce. Victor Ponta a fost candidat. Nici eu, nici dumneavoastră nu suntem procurori, nu știm ce e acolo. Nu înțeleg de ce a ajuns la Titus, dar nu am toate informațiile".

De asemenea, liderul PSD a mai declarat că nu știe când ar putea fi luată în discuție solicitarea procurorilor DNA, având în vedere că Senatul și-a întrerupt activitatea pe timpul campaniei electorale, scrie digi24.

Fostul ministru de Externe a aflat din presă ce acuzații i se aduc

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a precizat, luni, pentru news.ro, că a aflat din presă despre cererea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa și spune că nu va comenta solicitarea: ”Am aflat acest lucru de la presă. Nu am comentat public până acum, nu comentez nici acum”.

+++

Titus Corlățean este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, având, la data săvârșirii faptelor, calitatea de ministru al Afacerilor Externe.

Mai exact, fostul ministru al Afacerilor Externe ar fi încălcat procedurile legale și a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte, se arată în comunicatul emis de către Direcția Națională Anticorupție.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

De asemenea, procurorii susțin că dreptul de vot al cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării dreptului la vot, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care i-a determinat pe votanți să renunțe la a-și mai exercita acest drept.

Limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

DNA susține că ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea în condiții optime a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.

Procurorii spun că Titus Corlățean a nesocotit unele dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane și a organizat, fără vreo documentare ori justificare, secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

De altfel, Titus Corlățean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor apărute la votul din diaspora, dat fiind faptul că în mai multe capitale europene cozile de la secțiile de vot au fost uriașe, iar oamenii nu au putut vota.

Fostul ministru al Afacerilor Externe a mers la sediul DNA și anul trecut, când a fost audiat într-un dosar tot cu privire la votul desfășurat în diasporă cu ocazia alegerii președintelui României.