Liviu Dragnea spune că președintel Klaus Iohannis a întărâtat Bruxelles-ul împotriva României, lăudându-l în schimb pe vechiul său inamic, Traian Băsescu, pentru că „nu și-a denigrat țara”.

Premierul Viorica Dăncilă va avea la dispoziție cinci minute pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului la dezbaterea despre România care va avea loc miercuri în plenul Parlamentului European, a spus duminică Liviu Dragnea, la România TV. „Doamna premier va merge să-și apere țara, nu neapărat să dea explicații”, a spus liderul PSD.

Parlamentul European dezbate, pe 3 octombrie, situația din România, în urma reprimării violente a protestului din 10 august.

Dragnea a menționat că, în cele cinci minute, Dăncilă va spune în plen ceea ce le-a spus și liderilor europeni cu care s-a întâlnit în această săptămână la Bruxelles. „Legile justiției, au fost adoptate după o largă dezbatere publică, ultramediatizată, cu toate blocajele posibile. În final, cele trei legi au ieșit și de la controlul CCR. CCR pe toate cele trei legi s-a exprimat, spunând că sunt constituționale”, a susținut Dragnea. 

Potrivit News.ro, șeful PSD a susținut, din nou, că niciuna din cele trei legi nu afectează independența justiției, ba, dimpotrivă, dă posibilitatea să funcționeze mai bine și a reluat afirmațiile potrivit cărora în nicio altă țară nu există protocoale între serviciile secrete și instituțiile din justiție: „Nu există nicio altă țară cu protocoale între serviciile secrete și instituțiile din justiție, nicio altă țară în care SRI să fi stabilit că justiția este câmpul tactic, unde ei trebuiau să urmărească până la capăt un cetățean, care să aibă la final o condamnare pe baza unor probe obținute prin șantaj”.

Dragnea l-a atacat din nou pe președintele Klaus Iohannis, spunând că în nicio altă țară șeful statului nu ar fi ieșit să certe jandarmii, după ce aceștia au apărat instituțiile statului, acuzându-l că de la el pornesc criticile de la Bruxelles.

„Despre 10 august, le-a spus (Viorica Dăncilă, oficialilor din PE - n.r.) ceea ce spunem și noi. Nu cred că undeva în altă țară șeful statului ar fi ieșit după ce forțele de ordine au apărat instituțiile statului împotriva unor protestatari violenți să încurajeze, să iasă și a doua zi, să certe jandarmii și să ceară procurorului general anchetă”.

Șeful PSD a continuat atacurile la adresa președintelui. „Iohannis nu face decât să folosească instituțiile statului, a atacat permanent PSD prin minciună, scandal, dezbinare, manipulare, utilizând frontul extern. Nu a lăsat nimic în urma lui. Are un singur plan politic: împotriva mea și a PSD”.

Dragnea a amintit și de modificarea datei în care Parlamentul European ar putea adopta o rezoluție pe tema statului de drept în România. „Practic, programul la Parlamentul European era ca acum, pe 3 octombrie, doamnei prim-ministru să i se dea câteva minute să își apere țara, iar pe 23 octombrie - sau pe la mijlocul lunii octombrie - trebuia să aibă loc dezbaterea și, eventual, rezoluție sau nu - când trebuia să meargă acolo domnul președinte Iohannis. A tras sfori ca nu cumva să se pună problema asta când este dumnealui acolo. Dar nu a tras sfori să blocheze această inițiativă de rezoluție care văd că e susținută de popularii europeni germani”, a spus Dragnea la canalul TV menționat.

Conferința președinților din Parlamentul European a decis, joi, ca votul asupra rezoluției privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie după dezbaterea de pe 3 octombrie din plenul PE, să fie amânat pentru luna noiembrie.

Continuând atacul la adresa șefului statului, Dragnea a spus că singurul obiectiv al acestuia este „să cadă guvernul PSD și să pună un guvern de-al lui”. „Nu va reuși”, a spus Dragnea.

În contrast cu atitudinea față de Iohannis, Dragnea s-a referit aproape amical la fostul președinte, Traian Băsescu, cu care de altfel a avut foarte multe dispute. „Traian Băsescu a făcut multe greșeli în mandatul lui, dar niciodată nu și-a denigrat țara și în multe rânduri a fost și s-a bătut pentru ca orice lider european să înțeleagă că țara asta are dreptul să-și adopte singure legile în Parlament, să aibă controlul CCR și s-a bătut pentru orice ar fi putut crea avantaj pentru România și să blocheze ce ar fi putut fi dezavantaj”, a spus șeful PSD.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European va analiza luni, într-o „ședință extraordinară”, situația din România, înaintea dezbaterii de miercuri din plenul Parlamentului. Membrii Comisiei LIBE se vor reuni pentru un „schimb de opinii” cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situația din România, inclusiv independența justiției”.