Liderii Coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu văd utilitatea referendumului pe justiție convocat de președintele Iohannis.

"Suntem de acord cu referendumul, am fost de acord și cu temele pe care le-a enunțat prima dată. Suntem de acord și cu aceste întrebări. Nu le analizăm noi din punct de vedere constituțional sau nu. Aceste două întrebări - unii spun că sunt trei - au o aprobare cvasiunanimă în populație și nu răspund unei controverse care ar fi în societate pe această temă și sunt multe voci care spun că referendumum de fapt este inutil pentru scopul prezentat public și spuneau - și se pare că cel care a inițiat în seara asta - că de fapt este un mijloc prin care vrea să se implice în campanie electorală pentru a ajuta partidele care sunt în jurul dumnealui. S-a gândit că de fapt așa poate să intre în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Dragnea a adăugat că scopul referendumului este manipularea, iar ideea acestuia nu are nicio legătură cu "dezbaterea serioasă din societate".

"Eu nu o spun cu patimă, e doar o analiză și nu am niciun fel de dubiu. Ideea referendumului care cuprinde aceste două sau trei întrebări nu are legătură cu o dezbatere serioasă în societate despre ce ai putea să interzici ca amnistie și grațiere - fapte deosebit de grave, omoruri, crime multiple, viol, pedofilei, adică ceva monstruos", a mai spus șeful PSD.

Pe de altă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că trebuie modificată Constituția în așa fel încât "un Președinte al Republicii, care noaptea visează niște întrebări fără subiect și predicat pentru un referendum inutil să nu mai poată să pună în practică, pe banii și munca românilor, orice fantezie!".

El a mai precizat că întrebările ne pun în ceață.

"Întrebările dlui Iohannis ne-au băgat pe toți într-o ceață și mai adâncă! Înțelegem din ele că dl Iohannis nu are nici o problemă cu grațierea unui criminal sau violator, dar este ferm convins să țină la beci pe cel care a comis o faptă de corupție! Înțelegem, de asemenea, că dl Iohannis vrea ca oricine să poată contesta ordonanțele guvernului la Curtea Constituțională! Când s-a gândit la oricine, a avut în vedere Bundestagul, Duma sau primarul din Fierbinți?", a scris Tăriceanu pe contul său de Facebook.

"Am crezut că acest referendum e doar unul inutil, menit să-l aducă pe dl Iohannis mai devreme în campania pentru al doilea mandat! Acum, după ce am văzut cele 2-3 întrebări, cred că acest referendum este o rușine! De fapt, întrebarea acestui referendum este alta: sunteți de acord ca un președinte care nu este capabil să pună corect o întrebare în limba română să poată candida la o funcție publică în statul român?", a conchis Călin Popescu Tăricenu.