Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că afișarea prețurilor în euro la noi în țară este "o păcăleală" și va fi introdusă o prevedere ca în România să se discute doar despre prețuri în lei. În 2018 se pare că era de altă părere.

"O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre prețuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, contravaloarea în euro atât, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda națională, spun că asta vom face în perioada următoare. Asta este o păcăleală (cu prețurile în euro - n.r)", a declarat Liviu Dragnea, într-un interviu pentru DCNews.

Totuși, pe 30 ianuarie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul și-a stabilit obiectivul de asumare a monedei unice europene în 2024.

 

  • „Astăzi, Guvernul își va însuși aceste documente, în vederea asumărilor politice. Ulterior, vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit, ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro în 2024”, spunea Viorica Dăncilă la finalul lunii ianuarie.

 

În martie 2018, Guvernul a înființat, prin Ordonanță de Urgență, Comisia națională de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro, care avea drept scop pregătirea „calendarului de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere și de adoptare a monedei euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economiei și societății românești și asigurarea unei convergențe reale”. 

Tot în luna martie, Congresul PSD a votat Convenția națională pentru adoptarea monedei euro până în 2024. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea atunci că intenționează ca la 1 decembrie să poată propune întregii societăți „un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro”.