Elena Udrea a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a revenit în România, după ce Digi24 și Antena 3 au relatat că fostul ministru ar fi plecat din Costa Rica.

UPDATE

”Da, m-am întors în România. Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica. Decizia am luat-o imediat după ce am fost eliberată în decembrie, dar au fost cauze obiective pantru care s-a întâmplat abia acum: finalizarea actelor fetiței mele Eva și, închiderea procedurii de extrădare. Am ales să cer protecție în Costa Rica în condițiile în care tocmai aflasem că sunt însărcinată, iar evoluția în dosarul Gala Bute demonstra că este vorba de o execuție, nu de o judecată corectă, în baza legii. Am vrut astfel să îmi nasc copilul în siguranță, însă știți că am fost arestată când Eva avea 13 zile și, doar faptul că Dumnezeu a vrut să o nasc mai devreme a făcut ca ea să vină pe lume în libertate. Dar așa cum am spus mereu, nu mi-am dorit niciodată să trăiesc în altă parte decât în țara mea și am așteptat cu nerăbdare momentul să mă pot întoarce”, a scris Udrea.


În realitate, Elenei Udrea se numără printre cei ale căror condamnări definitive au fost anulate ca urmare a deciziei CCR, din noiembrie 2018, de constatare a formării nelegale a Completurilor de 5 judecători. Acum, ea beneficiază și de a doua decizie faorabilă, după ce săptămâna trecută CCR a constatat și compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători. Procesul ei se va relua de la zero.

+++

Digi24 spune că Elena Udrea a fost surprinsă în aeroportul din Frankfurt, duminică seară, alături de mama și de fiica sa. Cele trei s-au urcat într-un avion, la clasa economic, dar nu se știe încă destinația finală a acestora.

Surse apropiate Elenei Udrea au precizat, pentru Mediafax, că fostul ministru a plecat din Costa Rica a plecat spre Europa.

De asemenea, omul de afaceri Cornel Tăbăcaru a precizat că Udrea ar fi anunțat apropiații din Costa Rica despre o plecare la Londra.

„Din informațiile noastre - în sensul că nu a vorbit cu nimeni, din ce știm noi - ea trebuia să se îmbarce pentru Londra. Ea trebuia să se îmbarce pentru Londra și să se întoarcă în Costa Rica. Dar faptul că poza a surprins-o împreună cu mama și copilul ei a schimbat planul de acum 2-3 zile. (...) Din punct de vedere al legii din Costa Rica, ea nu are voie să se întoarcă în țara de origine. (...) Din zvonurile din Costa Rica ce știu eu, intenția ei nu mai era să stea (în Costa Rica, n.r.), intenția ei era să renunțe la aplicația de refugiu și să întoarcă în România în ideea în care ea spune că nu mai are nicio treabă cu legea și nici că cei din România i-ar pregăti ceva gen Radu Mazăre, să scoată din sertare nu știu ce. (...) Dacă este în avionul de Londra, vă dau scris că se întoarce în Costa Rica”, a declarat omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, apropiat al lui Udrea și care a trăit mai mulți ani în Costa Rica.