Avizul preliminar al Comisiei de la Veneția e unul critic la adresa legilor Justiției. Dacă și cel din octombrie va fi la fel, România ar putea să o ia pe urmele Poloniei și Ungariei.

Grupul S&D va sprijini o rezoluție a Parlamentului European privind posibila activare a Articolului 7 împotriva Bucureștiului în cazul în care Comisia de la Veneția va da un raport nefavorabil la legile anticorupție din România, potrivit informațiilor EurActiv.com.

Comisia de la Veneția va prezenta avizul pe modificările la cele trei legi ale Justiției în sesiunea plenară din octombrie.

În luna iulie, experții Comisiei au emis un aviz preliminar, care face praf modificările decise de parlamentari.

Experții au întocmit și o listă cu principalele probleme:

  • statutul procurorilor și principiile inerente funcțiilor lor;
  • domeniul controlului ierarhic al procurorilor și rolul Ministerului Justiției;
  • noi dispoziții privind numirile / demiterile din funcții de conducere în sistemul judiciar;
  • noi reguli pentru exercitarea libertății de exprimare a judecătorilor și procurorilor;
  • noi norme privind răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor;
  • noua Secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați;
  • aspecte legate de rolul și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenței sistemului judiciar;
  • riscul ca judecătorii și procurorii cu experiență să părăsească sistemul fără posibilitatea înlocuirii acestora pe termen scurt sau mediu, diminuându-se astfel eficiența și independența întregului sistem judiciar;
  • ingerința serviciilor de informații în activitățile sistemului judiciar român.

Detalii, aici.

Artizanul modificărilor controversate, Florin Iordache, a înțeles pe dos, susținând că experții Comisiei de la Veneția au lăudat schimbările operate în comisia condusă de el.

Și Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au văzut un succes în vizita premierului la Bruxelles, deși inclusiv colegii socialiști i-au reproșat măsuri luate de Guvern. Pentru a ieși din corzi, Viorica Dăncilă a spus o serie de neadevăruri și, după reuniunea Grupului S&D, a fugit pur și simplu de un jurnalist Euronews care dorea să-i pună întrebări.

"Doamna prim-ministru a avut o prestație foarte bună la Bruxelles. Din fericire, eu am putut să știu ce s-a întâmplat acolo, la toate întâlnirile, inclusiv la întâlnirea din Grupul Social-Democrat. A avut discuții foarte serioase cu toți cei cu care s-a văzut și eu cred că majoritatea celor cu care s-a întâlnit au înțeles că în România, adevărul este altul decât cel care este prins în toate materialele mincinoase și manipulatoare din ultima perioada, care au fost transmise în permanență în Parlamentul European”, a declarat joi Liviu Dragnea.

La începutul ședinței de Guvern, Viorica Dăncilă a povestit cât de bine au decurs întâlnirile avute la Bruxelles, subliniind că ”discuția despre încălcarea statului de drept în România e o temă falsă, eninamente politică, și am adus argumente în acest sens”.

Ea le-a spus interlocutorilor că modificările la legile Justiției s-au făcut cu respectarea valorilor europene, în acord cu directivele europene, cu deciziile CCR, cu jurisprudența CEDO și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Cu totul altceva a declarat liderul Grupului PPE din Parlamentul European. 

"Sunt extrem de îngrijorat de situația din România. Am întrebat-o astăzi (marți - n.r.) pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupție și despre independența justiției”, a scris pe Twitter Manfred Weber, după întâlnirea cu premierul român.

Într-un alt mesaj postat pe aceeași rețea de socializare, Weber a avertizat asupra faptului că Bucureștiul face pași înapoi în privința luptei anticorupție.

Nici din comunicatul șefului S&D, germanul Udo Bullmann, nu reiese entuziasmul manifestat de Dăncilă și Dragnea.

Miercuri, la reuniunea S&D au mai fost invitați, pe lângă Viorica Dăncilă, premierul slovac, Peter Pellegrini,și liderul Mișcării pentru Schimbare din Grecia, Fofi Gennimata.

Udo Bullmann și vicepreședintele S&D Jo Weidenholzer au reamintit că Grupul socialiștilor luptă pentru apărarea democrației și statului de drept în Europa.

”În discuțiile cu oaspeții noștri am precizat foarte clar că nu ne ferim de nicio temă vitală, indiferent de țară. Am cerut în mod activ organizarea dezbaterii despre România prevăzută pentru plenul de la Strasbourg, de săptămâna viitoare. Dialogul e esențial într-o familie politică”, au afirmat cei doi lideri.

Înainte de dezbaterea din plen, pe 1 octombrie membrii Comisiei LIBE l-au invitat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre ceea ce se întâmplă în România.