Reinhard Bütikofer, copreședinte al Partidului Verde European, a criticat la București modul în care se modifică legile justiției în România.

Europarlamentarul german a explicat că a venit în România pentru a pregăti vizita președintelui Klaus Iohannis la Strasbourg, pentru a vorbi în plenul PE, pe 23 octombrie, și pentru a pregăti o solicitare a Grupului Verzilor de organizare în Parlamentul European, tot în octombrie, a unei dezbateri privind situația statului de drept din România, în contextul propunerilor de modificare a legilor justiției si a codurilor penale.

"Când statul de drept e sub asalt, oriunde s-ar întâmpla, în orice stat al Uniunii Europene, e treaba PE să se implice. Ținând cont de raportul preliminar pe care Comisia de la Veneția l-a prezentat în iulie cred că sunt motive de îngrijorare", a declarat Bütikofer, adăugând că modificările la legile justiție nu sunt "superficiale" și aduc atingere independenței justiției.

Eurodeputatul german a subliniat că unele prevederi din pachetul legislativ privind reforma justiției par sa fie destinate pentru a crea retroactiv o modalitate de a ajuta oameni condamnați: "Nu faci o lege care e croită în așa fel încât să te asiguri că acea condamnare a domnului Dragnea pică, nu așa funcționează sistemele democratice".

Întrebat dacă a stabilit o întâlnire cu liderul PSD, el a spus că nu s-a întâlnit cu Dragnea, dar că nu i-ar fi frică să-i spună în față anumite lucruri.

"Corupția e unul dintre cele mai mortale vicii ale unui sistem. Corupția e un păcat capital împotriva spiritului democrației", a mai afirmat copreședintele Partidului Verde European.

El a mai spus că oamenii își pierd încrederea în democrația acolo unde corupția predomină: "Corupția e antidemocratică ...duce spre autotaritarism".

Întrebat de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, eurodeputatul a remarcat că Liviu Dragnea a comentat imediat, fapt ce arată cine speră să fie beneficiarul unei astfel de intervenții.