Agenda provizorie a viitoarei plenare a Parlamentului European include un vot asupra unei rezoluții privind statul de drept în România.

Potrivit agendei provizorii a sesiunii plenare din noiembrie, Parlamentul European va vota rezoluția în 14 noiembrie.

Agenda finală a sesiunii va fi stabilită pe 8 noiembrie de Conferința președinților - organism al legislativului de la Strasbourg compus din președintele Parlamentului European și liderii celor opt grupuri politice.

Eurodeputații ar fi trebuit să voteze această rezoluție în sesiunea din această săptămână, dar au amânat votul pentru a nu se suprapune cu discursul lui Klaus Iohannis privind viitorul UE. În urmă cu trei săptămâni, Parlamentul European a dezbătut situația justiției și statului de drept din România, în prezența premierului Viorica Dăncilă.

O parte dintre europarlamentarii români și-ar dori chiar ca acest vot să nu mai aibă loc, pentru că există riscul ca aceasta să nu facă diferența între românii proeuropeni și autoritățile care încearcă să limiteze activitatea procurorilor anticorupție.

Însă o rezoluție este necesară, a apreciat eurodeputatul german Ska Keller (verzi), într-un interviu acordat EURACTIV România, pentru că eurodeputații susțin că statul de drept este foarte important ar fi un semnal prost ca, ulterior, să nu mai existe nicio rezoluție. De altfel, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus, chiar în prezența președintelui Iohannis, că „Parlamentul e pregătit să aibă o rezoluție. Vom decide conținutul acestei rezoluții”.