Candidatul PSD la Primăria Generală, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că, dacă bucureştenii doresc construirea unei mari moschei la Bucureşti, aceasta trebuie realizată în urma unui referendum local şi a unor consultări publice.

UPDATE

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-un interviu pentru HotNews.ro, că nu va autoriza proiectul unei moschei în Bucureşti, dacă va ajunge primar.

"Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Eu nu m-am operat în Turcia, ca Victor Ponta. Pe de altă parte, un primar general trebuie să acţioneze în numele cetăţenilor municipiului Bucureşti. Iar eu ştiu cu precizie că acest proiect nu este sprijinit de cetăţenii municipiului Bucureşti", a explicat Orban.

+++

"Dacă bucureştenii vor dori să se construiască şi o moschee la Bucureşti, administraţia va trebui să facă ceea ce cred aceştia. Mi se pare foarte important ca atât polticienii care au funcţii guvernamentale, cât şi cei care sunt reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înşişi şi familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum, chiar dacă nu neapărat din punct de vedere legal, ci o consultare cât mai largă publică”, a declarat Firea, la sediul central al PSD, potrivit News.ro.

Dacă răspunsul va fi "da", autorităţile vor trebui să acţioneze în consecinţă, iar dacă există "nemulţumiri, ezitări, frustrări, atunci nu cred că trebuie să obligăm bucureştenii să suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili", a mai declarat Gabriela Firea.

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, miercuri, la Ankara, într-o conferinţă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că proiectul moscheii care urmează să fie construită în Bucureşti se afă în faza obţinerii autorizaţiilor.

"În timpul vizitei făcute la Bucureşti (în aprilie 2015 - n.r.), am discutat această chestiune cu domnul preşedinte Iohannis. În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile necesare. Avem şi un proiect definitivat, dar în momentul de faţă dorim să îl dezvoltăm", a afirmat Erdogan.

Preşedintele turc consideră că o astfel de moschee ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi solidarităţii dintre cele două ţări".

Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că poate "confirma" faza în care s-a ajuns în ceea ce priveşte moscheea de la Bucureşti.

"Chestiunea este de competenţa primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii", a spus şeful statului.